Mađarska suočena sa izbacivanjem iz Bukureštanske devetke zbog stava prema Ukrajini

Mađarska suočena sa izbacivanjem iz Bukureštanske devetke zbog stava prema Ukrajini

Klub istočnoevropskih i baltičkih zemalja NATO-a, poznat kao Bukureštanska devetka, razmatra izbacivanje Mađarske zbog njenog neslaganja sa zajedničkom politikom prema Ukrajini, izveštava Financial Times pozivajući se na izvore.

Bukureštanska devetka, osnovana 2015. godine, uključuje Bugarsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju i Slovačku. Ove zemlje, koje su tokom Hladnog rata bile članice Varšavskog pakta ili sovjetske republike, pridružile su se NATO-u nakon raspada Sovjetskog Saveza i redovno koordiniraju svoje spoljne i bezbednosne politike.

Međutim, Mađarska bi mogla biti izbačena iz kluba zbog odbijanja da podrži zajedničke izjave o slanju vojne pomoći Ukrajini i podršci Kijevu u sukobu sa Rusijom. Insajderski izvori su rekli za Financial Times da se očekuje ozbiljan razgovor o ovom pitanju na sastanku lidera Bukureštanske devetke u Rigi.

Mađarska se protivi daljem naoružavanju Kijeva, tvrdeći da to samo produžava neprijateljstva i zalaže se za hitne mirovne pregovore. Takođe izražava sumnju prema obećanjima Zapada da će Ukrajina biti primljena u NATO i EU. Zbog ovakvog stava, mađarska vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, često je označavana kao „proruska“.

Sličan pritisak na Mađarsku postoji i unutar Evropske unije, gde su pojedine članice pozvale na suspendovanje njenih prava glasa. Belgijski ministar spoljnih poslova Hađa Lahbib izjavio je da je pitanje suspenzije Mađarske ključno za budućnost EU, pozivajući se na član 7, koji predviđa sankcije za članice koje krše osnovne vrednosti Unije.

Mađarska bi trebalo da preuzme predsedavanje EU u julu, što dodatno komplikuje situaciju. Odluke koje budu donesene u vezi sa Mađarskom mogle bi imati dalekosežne posledice za jedinstvo i politiku NATO-a i EU.