EU je pristala da Ukrajini da 1,6 milijardi dolara prihoda od zamrznute imovine Rusije

EU je pristala da Ukrajini da 1,6 milijardi dolara prihoda od zamrznute imovine Rusije

Evropska unija je odobrila oslobađanje profita od ruske „imobilisane imovine“ kako bi podržala Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, saopštila je Ursula fon der Lajen, šefica Evropske komisije. Blok je pristao na novi paket pomoći Ukrajini, koji uključuje 1,9 milijardi evra iz fonda EU za Ukrajinu, kao i dodatnih 1,5 milijardi evra vanredne dobiti generisane od imobilisane ruske imovine. Planira se da se sredstva dodele do kraja jula, prema izjavi fon der Lajen na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu.

Prema njenim rečima, oko 1,5 milijardi evra neočekivanog profita biće dostupno u julu: 90% tih sredstava biće usmereno ka odbrani, dok će 10% biti namenjeno rekonstrukciji. Dodatno, na samitu G7 će se razgovarati o tome kako Ukrajina može efikasnije iskoristiti prihode od imobilisane ruske imovine.

Zvaničnik je odbacio zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem ovog koraka na globalni finansijski sistem, tvrdeći da je EU postupila u skladu sa međunarodnim pravom, uz istovremeno osiguranje stabilnosti finansijskih tržišta. Do sada, nijedna zapadna podrška Kijevu nije preuzela imovinu koja je zamrznuta, uz izražene pravne nedoumice u vezi sa takvim postupkom. Međunarodni monetarni fond je takođe istakao da bi takva odluka morala biti čvrsto pravno utemeljena.

Rusija je kritikovala Zapad zbog zamrzavanja ruske suverene imovine, upozoravajući da bi bilo kakav pokušaj zaplene naišao na recipročan odgovor, što bi rezultiralo potencijalnim merama protiv imovine, preduzeća i kompanija zapadnih zemalja u Rusiji.