Izrael i Hamas se ne slažu oko primirja koje podržavaju SAD

Izrael i Hamas se ne slažu oko primirja koje podržavaju SAD

Hamas je odbacio predlog za prekid vatre uz posredovanje SAD-a, prema izveštajima nekoliko novinskih kuća u utorak uveče, pozivajući se na izraelske zvaničnike.

SAD su krajem maja objavile da je Izrael pristao na trofazni plan koji uključuje prekid vatre i oslobađanje preostalih talaca u Gazi. Međutim, Hamas i Palestinski islamski džihad (PIJ) su dali svoj odgovor na američki nacrt.

Izraelski zvaničnik je naveo da je Hamas odbacio predlog predsednika Bajdena za oslobađanje talaca. Prema Rojtersu, Hamas je promenio sve ključne parametre potencijalnog sporazuma.

Visoki zvaničnik Hamasa, Osama Hamdan, izjavio je da je Hamas potvrdio svoju prethodnu poziciju o potrebi za sveobuhvatnim prekidom neprijateljstava i povlačenjem iz Gaze. CNN izveštava da je Hamas predložio amandmane na izraelski predlog, uključujući vremenski okvir za prekid vatre i povlačenje IDF-a iz Gaze.

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se obe strane pozivaju da sprovedu predloženi prekid vatre bez odlaganja. Izraelska predstavnica pri UN, Reut Šapir Ben-Naftali, izjavila je da Izrael namerava da osigura da Gaza ne predstavlja pretnju u budućnosti i da vrati sve taoce zarobljene tokom napada Hamasa.

Sukob, koji traje već devet meseci, doveo je do smrti više od 37.000 Palestinaca. Trenutni sukobi su pokrenuti iznenadnim napadom Hamasa u oktobru, u kojem je poginulo oko 1.200 Izraelaca, a više od 200 ljudi je zarobljeno. Tokom jednonedeljnog primirja u novembru, nekoliko talaca je oslobođeno u razmeni zatvorenika, a IDF je spasio četiri taoca tokom napada komandosa u junu.