Hamas odgovara na plan o prekidu vatre u Gazi tražeći neke promene

Hamas odgovara na plan o prekidu vatre u Gazi tražeći neke promene

Hamas je u utorak obelodanio svoj odgovor na predlog o prekidu vatre u Gazi, podržan od strane Sjedinjenih Američkih Država, tražeći neke „amandmane“ na sporazum. Iako odgovor nije bio potpuno prihvaćen od strane SAD-a, pregovori o zaustavljanju osmomesečnog sukoba nastavljaju se neumorno.

Ministarstva spoljnih poslova Katara i Egipta, ključni posrednici zajedno sa SAD-om, potvrdili su da su primili odgovor od strane Hamasa i najavili da ga pažljivo analiziraju.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, izjavio je novinarima u Vašingtonu: „Primamo ovaj odgovor koji je Hamas dostavio Kataru i Egiptu i trenutno ga procenjujemo.“

Portparol Hamasa, Džihad Taha, otkrio je da je odgovor uključivao „amandmane koji potvrđuju prekid vatre, povlačenje, rekonstrukciju i (zarobljenika) razmenu“, ali nije pružio detalje.

Međutim, uprkos podršci širokim crtama sporazuma, zvaničnici Hamasa su izrazili zabrinutost zbog Izraelove volje da ispuni svoje uslove, posebno zahteva o trajnom konačnom prekidu borbi i potpunom povlačenju Izraela iz Gaze u zamenu za oslobađanje svih talaca koje drže militanti.

Iako su SAD izjavile da je Izrael prihvatio predlog, izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je oprečne signale, tvrdeći da Izrael neće stati dok ne postigne svoj cilj uništenja Hamasa.

Američki državni sekretar, Antoni Blinken, boravio je ovog vikenda u regionu, pokušavajući da gura sporazum napred. Njegova poseta je usledila nakon što je Hamas 7. oktobra napao južni Izrael, podstičući izraelsku ofanzivu u Gazi.

Izraelska kampanja je započela sa ciljem da eliminiše Hamas, nakon što su grupa i drugi militanti upali u Izrael, ubivši civilno stanovništvo i uzimajući talce. Uključujući i one koje je Hamas uzela kao taoce, preko 37.000 Palestinaca je ubijeno, a oko 80% stanovništva Gaze je proterano iz svojih domova.

Unatoč napretku u pregovorima, učestali sukobi i izraelska blokada ometaju dostavu humanitarne pomoći u Gazu, što je dovelo do ozbiljne krize.

Blinken je učestvovao na konferenciji o pomoći za Gazu u Jordanu, gde je najavio dodatnu američku pomoć u iznosu od preko 400 miliona dolara Palestincima u Gazi i širem regionu, čime je ukupna američka pomoć dostigla više od 674 miliona dolara u poslednjih osam meseci.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, je na istoj konferenciji apelovao da se otvore svi granični prelazi, ističući ozbiljnost humanitarne situacije u Gazi.

Uprkos naporima za postizanje sporazuma, Kancelarija UN za ljudska prava je izrazila zabrinutost da su izraelske snage i palestinski militanti možda počinili ratne zločine tokom smrtonosne izraelske racije u Gazi.

Izraelski premijer Netanjahu je pod pritiskom kako da postupi, s obzirom na podršku predlogu od strane velikog broja izraelskih građana, ali i pritisak saveznika iz krajnje desnice.

Sporazum, koji je prošlog meseca najavio predsednik Džo Bajden, predviđa plan u tri faze koji bi trebalo da dovede do trajnog prekida vatre i rekonstrukcije Gaze. Međutim, prepreke ostaju u formiranju dugoročnih dogovora između Izraela i Hamasa.