Napad na nastavnicu u beogradskoj osnovnoj školi pokrenuo pitanje bezbednosti i odgovornosti

Napad na nastavnicu u beogradskoj osnovnoj školi pokrenuo pitanje bezbednosti i odgovornosti

U Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ u Beogradu došlo je do incidenta u kojem je učenik šestog razreda verbalno i fizički napao nastavnicu muzičkog vaspitanja, Aleksandru Stanković. Kako Stanković navodi za Danas, incident se dogodio nakon što je učenik, koji je već pod nadzorom zbog neprimerenog ponašanja, pušio elektronsku cigaretu na času. Nakon upućivanja kod razrednog starešine, učenik je, umesto da se vrati na čas, nastavio sa neprimerenim ponašanjem, što je kulminiralo fizičkim napadom na nastavnicu kada ga je opomenula da se ne šeta po učionici.

Stanković ističe da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak, a škola je reagovala sazivanjem tima za zaštitu od nasilja i obaveštavanjem Školske uprave. Međutim, naglašava da se suočavaju sa nedostatkom alata kako bi se efikasno nosili sa ovakvim situacijama.

Iako je disciplinski postupak pokrenut, Stanković ističe da je učenik i dalje prisutan na časovima, a zbog blizine kraja školske godine neće biti suspendovan sa nastave. Ipak, ističe da će učeniku biti smanjena ocena iz vladanja.

Stanković, koja je u školi 36 godina, izražava svoje razočaranje i pita se kako će se nositi sa situacijom i nastaviti sa radom nakon ovog incidenta. Postavlja sebi pitanje da li treba da napusti prosvetu.