Brodovi ruske mornarice treniraju za dalekometne udare na putu za Kubu

Brodovi ruske mornarice treniraju za dalekometne udare na putu za Kubu

Flotila ruske mornarice izvela je vežbe dugog dometa u Atlantskom okeanu na putu za Kubu, izvestilo je u utorak Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Taktička pomorska grupa koju je angažovala Severna flota Rusije uključuje dva najsavremenija ruska vojna sredstva: nuklearnu podmornicu Kazanj klase Jasen i fregatu Admiral Gorškov, vodeći brod u svojoj klasi.

Kako se navodi u saopštenju, dva broda su izvela simulirane udare velikog dometa na neprijateljske pomorske ciljeve udaljene preko 600 kilometara.

Osnovno naoružanje Kazana su krstareće rakete, koje mogu biti stariji Oniks, noviji Kalibr sistemi ili, navodno, najnoviji hipersonični projektili Cirkon, u zavisnosti od opterećenja. Fregata može ispaliti isti niz iz svojih sistema za vertikalno lansiranje, kao i drugim oružjem.

Prethodno je tokom putovanja posada fregate obučavala da se nosi sa vazdušnim napadom koristeći svoje topove i specijalizovane protivvazdušne sisteme, navodi se u saopštenju.

Ruska flotila, koja takođe uključuje naftni tanker Pašin i tegljač za spasavanje Nikolaj Čiker, stigla je na Kubu u sredu, sa zaustavljanjem do sledećeg ponedeljka.

Američka mornarica je rasporedila dva razarača i dva pomoćna broda sa sonarnom opremom da prate ruski nuklearni čamac, navodi CBS. Još jedan razarač i kater američke obalske straže prate ostatak grupe, rekao je izvor novinama u ponedeljak.