Ambasada SAD u BiH odgovorila Vučiću: Nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije

Ambasada SAD u BiH odgovorila Vučiću: Nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je povodom pitanja predsnika Srbije Aleksandra Vučića kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, da nema potrebe za ponovnim razmatranjem dokumentovane pravne istorije.

“Nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u BiH”, kazali su iz Ambasade SAD u BiH na upit N1 Sarajevo.

Podsetili su na govor državnog sekretara Džejmsa O’Brajena iz februara ove godine. “Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi”, rekao je tada O’Brajen.

Aleksandar Vučić je na saopštenje Amabasade SAD u Bosni i Hercegovini da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju „napad na Dejton“, odgovorio pitanjem o tome gde u tom sporazumu piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

„Dejtonom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Članom 3.3 Ustava BiH, aneks četvrti Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaju entitetima“, kazao je Vučić u video-snimku na Instagramu upućenom, kako piše, „američkim saveznicima“.

On je tako odgovorio na jučerašnje saopštenje Ambasade SAD u BiH, koje navodi da „javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsednika RS Milorad Dodika“ o zaključcima i planovima za razdruživanje RS od BIH predstavljaju „i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

Ambasada je istakla da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je BiH država naslednica Republike BiH sa svojom unutrašnjom strukturom, modifikovanom, tako da se sastoji od dva eniteta. Vučić je u videu koji je objavio na Instagramu kazao da su članom 3.1 Dejtonskog sporazuma navedene nadležnosti institucija BiH, ali ne i javna imovina, ni javna svojina.

„Te vas molim, dragi partneri iz američke Amabasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli, da to ima veze sa sporazumom u pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004. godine“, kazao je on.

Vučić je dodao da se sukcesijom regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te da je „mnogo srećan što je Ambasada (SAD) prihvatila argumentovanu civilizovanu i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu“ te da se raduje odgovoru koji očekuje.