Novo istraživanje – kako kratko putovanje u svemir utiče na ljudsko telo

Novo istraživanje – kako kratko putovanje u svemir utiče na ljudsko telo

Svemirski turisti doživljavaju neke od istih promena tela kao astronauti koji provode mesece u orbiti, prema novim studijama objavljenim u utorak.

Te smene su se uglavnom vratile u normalu kada su se amateri vratili na Zemlju, izvestili su istraživači.

Istraživanje o četiri svemirska turista uključeno je u seriju studija o zdravstvenim efektima svemirskih putovanja, sve do molekularnog nivoa. Nalazi daju jasniju sliku o tome kako se ljudi – koji nisu prošli godine obuke astronauta – prilagođavaju bestežinskom stanju i svemirskom zračenju, rekli su istraživači.

„Ovo će nam omogućiti da budemo bolje pripremljeni kada šaljemo ljude u svemir iz bilo kog razloga“, rekao je Alen Liu, profesor mašinstva na Univerzitetu u Mičigenu koji nije bio uključen u istraživanje.

NASA i drugi su dugo proučavali naplatu svemirskih putovanja astronautima, uključujući godišnje stanovnike Međunarodne svemirske stanice, ali je manje pažnje posvećeno svemirskim turistima. Prva turistička poseta svemirskoj stanici bila je 2001. godine, a poslednjih godina su se proširile mogućnosti za privatna putovanja u svemir.

Trodnevni čarter let 2021. godine dao je istraživačima priliku da ispitaju koliko brzo telo reaguje i prilagođava se svemirskim letovima, rekla je Suzan Bejli, stručnjak za zračenje sa Univerziteta Kolorado koji je učestvovao u istraživanju.

Dok su bili u svemiru, četiri putnika na SpaceKs letu, nazvanom Inspiration4, prikupila su uzorke krvi, pljuvačke, kože i još mnogo toga. Istraživači su analizirali uzorke i otkrili široke promene u ćelijama i promene u imunološkom sistemu. Većina ovih smena se stabilizovala u mesecima nakon što su se četvorica vratila kući, a istraživači su otkrili da kratkoročni let u svemir nije predstavljao značajne zdravstvene rizike.

„Ovo je prvi put da smo imali ispitivanje posade od ćelije do ćelije kada odu u svemir“, rekao je istraživač i koautor Kris Mejson iz Veill Cornell Medicine.

Radovi, koji su objavljeni u utorak u časopisima Nature i sada su deo baze podataka, uključuju uticaj svemirskih letova na kožu, bubrege i imuni sistem. Rezultati bi mogli pomoći istraživačima da pronađu načine da se suprotstave negativnim efektima svemirskih putovanja, rekao je Afšin Behešti, istraživač sa Instituta za nauku o svemiru Plavi mermer koji je učestvovao u radu.

Video novinarka AP Meri Konlon dala je doprinos iz Njujorka.

Odeljenje za zdravlje i nauku Associated Press dobija podršku od grupe za nauku i obrazovanje Medicinskog instituta Hauard Hjuz. AP je isključivo odgovoran za sav sadržaj.