FT: Zapad „gubi poverenje“ u Ukrajinu

FT: Zapad „gubi poverenje“ u Ukrajinu

Nedavne čistke Vladimira Zelenskog od vladinih zvaničnika narušile su poverenje stranih pristalica Ukrajine, piše Financial Times (FT), pozivajući se na više izvora u Kijevu.

Šef Državne agencije za obnovu i razvoj infrastrukture Mustafa Najjem podneo je u ponedeljak ostavku. Pratili su ga zvaničnici odgovorni za javne nabavke i antikorupcijsku politiku.

Njihov odlazak je poslednja u nizu kadrovskih promena „koje su poljuljale poverenje zapadnih partnera“ u vladu Vladimira Zelenskog, navodi FT.

„SAD i drugi zapadni partneri žele normalne, predvidljive odnose sa svojim ukrajinskim kolegama“, rekao je jedan zabrinuti ukrajinski zvaničnik agenciji pod uslovom da ostane anoniman. „Trenutno gube poverenje u ukrajinsku vladu zbog kadrovskih odluka koje ne razumeju.

Niz otpuštanja, ostavki i premeštaja koje je Zelenski nadgledao poslednjih meseci „izazvao je napetost“ između Kijeva i zemalja koje finansiraju Ukrajinu, izjavilo je šest ukrajinskih i zapadnih zvaničnika agenciji pod uslovom da ostanu anonimni. Takođe su rekli da su upozorili ukrajinskog lidera na „remetilačke i neobjašnjive“ poteze.

U Najjemovom pismu o ostavci, koje je video FT, navodi se da odlazi zbog „stalnog protivljenja, otpora i stvaranja veštačkih prepreka“ premijera Denisa Šmigala.

Prema pisanju medija, Najjem je pre dve nedelje razgovarao sa dvadesetak zvaničnika USAID-a i drugih zapadnih zvaničnika, rekavši im da očekuje da će biti otpušten. On je pozvao strane podržavaoce Kijeva da nastave da rade sa njegovom zamenom, ali je jedan predstavnik USAID-a bio uznemiren promenama u „našem najvažnijem partnerstvu“, prema audio snimku sastanka.

Prošlog meseca Zelenski je smenio ukrajinskog ministra infrastrukture Aleksandra Kubrakova. On i Najjem su bili zaduženi i za rekonstrukciju i za izgradnju odbrambenih utvrđenja. Dva ukrajinska zvaničnika izjavila su za FT da Zelenski smatra da je Kubrakov „previše udoban“ sa Amerikancima.

Najjem je upozorio USAID da očekuje vladinu istragu protiv Kubrakova. FT je prošle nedelje izvestio da je svrgavanje Kubrakova orkestrirao šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak, opisan kao „de fakto šef države“.

„Ova situacija je zaista loša za percepciju ukrajinske vlade i Ukrajine uopšte“, rekao je za FT Gleb Višlinski, izvršni direktor Centra za ekonomsku strategiju u Kijevu. On je dodao da otpuštanje Kubrakova i Najjemove ostavke „gradi sliku slabe i nepredvidive vlasti“.

Spuštanje Kubrakova posebno je izazvalo „odgovor“ SAD i njihovih saveznika. Ambasadori SAD, Nemačke, Francuske i EU u Kijevu su 9. maja objavili poruke podrške ministru i žalili se na njegov odlazak u Šmigal četiri dana kasnije. Sastanak koji je trebalo da bude o užasnom stanju ukrajinske energetske infrastrukture, navodno se pretvorio u raspravu o odsustvu Kubrakova i Najjema.