Ukrajinski i holandski šefovi odbrane razgovaraju o koaliciji F-16, vojnoj saradnji

Ukrajinski i holandski šefovi odbrane razgovaraju o koaliciji F-16, vojnoj saradnji

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao je sa holandskim kolegom Kajsom Olongren tokom posete Ukrajini o učešću njene zemlje u koaliciji F-16 za Ukrajinu i bilateralnoj vojnoj saradnji, objavio je Umerov na Fejsbuku.

„F-16, vojna saradnja i uključivanje podrške u razvoj ukrajinskih odbrambenih preduzeća — to su bile teme pregovora sa ministarkom odbrane Holandije Kajsom Olongren tokom njene posete Ukrajini“, rekao je Umerov.

Prema njegovim rečima, „Kajsa je čest i rado viđen gost u Kijevu, što naglašava važnu ulogu Holandije u pružanju pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Iskreno sam zahvalan njoj i holandskom narodu na podršci“, dodao je šef ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Tokom sastanka, dvojica šefova odbrane su detaljno razgovarali o mogućim načinima učešća Holandije u nabavci naoružanja za ukrajinske vojne potrebe i razmotrili opcije saradnje u oblasti odbrambene proizvodnje sa sedištem u Ukrajini, preneo je Umerov.

„Ukrajinski proizvođači oružja imaju mnogo mogućnosti — pozvao sam naše partnere da finansiraju proizvodnju oružja u Ukrajini“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, posebna pažnja je posvećena inicijativi F-16: „Koalicija F-16 je jedna od najefikasnijih i mi smo zahvalni Holandiji na njenom zajedničkom rukovođenju. Činimo sve što je moguće da osiguramo da avioni, piloti i baze budu spremni za bitku što je pre moguće.

„Holandska delegacija je upoznata sa trenutnom situacijom na frontu i vojnim potrebama Ukrajine. Holandija je jedan od lidera češke inicijative za kupovinu granata 155 mm za ukrajinsku vojsku. Hvala vam na podršci!“ dodao je Umerov.

Ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren doputovala je u posetu Ukrajini.