Ovi misteriozni objekti još uvek zbunjuju naučnike hiljadama godina kasnije

Ovi misteriozni objekti još uvek zbunjuju naučnike hiljadama godina kasnije

Arheolozi se često opisuju kao „zapanjeni“ ili „zbunjeni“ svojim otkrićima. Ali, u stvarnosti, stručnjaci dobro razumeju za šta je stvorena većina istorijskih objekata.

Ali postoji nekoliko izuzetaka od ovog pravila.

Sledeća lista je izbor intrigantnih misterijskih objekata. Oni su odličan primer zašto iskopavanje prošlosti i dalje predstavlja veliku fascinaciju profesionalaca i javnosti.

Jedna takva misterija su detaljno isklesane kamene kugle pronađene pretežno u Škotskoj i koje datiraju iz kasnijeg neolita (oko 3200-2500. godine pre nove ere).

Pronađeno je preko 425 lopti. Oni su uglavnom veličine lopte za kriket i napravljeni su od širokog spektra kamenja. Njihove površine su izvajane, ponekad u podignute kružne diskove, a ponekad sa dubokim urezima koji u visokom reljefu definišu kvrge i režnjeve.

Dekoracija je u obliku spirala ili koncentričnih oblika, odzvanjajući onima pronađenim na grnčariji i monumentalnom kamenju tog doba.

Neki su pronađeni u sahranama, drugi u naseljima. Retko su, ako ikada, identični i većina se nalazi sama, tako da izgleda da nisu bili deo skupa. Čini se da su neki bili teško obrađeni tokom svog života.

Prvobitna upotreba ovih kamenih kugli bila je izvor mnogih debata, sve do njihovog najranijeg otkrića u 19. veku. Mnogi su bili slučajni nalazi ili su kružili sa malo porekla u umetničkim zbirkama, i retko su pronađeni u arheološkom kontekstu.

Da li su to bile rakete za odvraćanje predatora i štetočina? Ratno oružje? Igračke? Ili možda merenje tegova, kućnih ukrasa, mnemotehničkih uređaja, kugličnih ležajeva za pomeranje megalita ili držača za predivo? Odgovor nam i dalje izmiče.

Ovi intrigantni predmeti su nedavno dospeli na naslovne strane, a novo otkriće Norton Diznija u Linkolnširu izazvalo je mnogo diskusija o njihovoj funkciji.

Dodekaedri potiču iz rimskog perioda u Britaniji (43-410 n.e.). Oko 130 je pronađeno širom severozapadnih provincija bivšeg Rimskog carstva, od kojih je svaka fino izrađena od legure bakra.

U antičkoj umetnosti ili književnosti nisu poznati nikakvi prikazi ovih predmeta. Ne odgovaraju standardnoj veličini i retko pokazuju upotrebu koje bi moglo da nagoveštava njihovu namenu. Iako će vam stručnjaci za fotelje reći da ih je baka koristila za pletenje rukavica, arheolozi su neodlučni o njihovoj nameni.

Godine 1889, tri izrezbarena cilindra krede otkrivena su u dečjem grobu u Foktonu, severni Jorkšir. Folkton bubnjevi imaju geometrijsku dekoraciju i ono što izgleda kao oči, nos i obrve.

Četvrti, neukrašeni bubanj pronađen je u Lavantu u zapadnom Saseksu 1993. Još jedan, veoma kitnjast, primer iskopan je u Burton Agnes u istočnom Jorkširu 2015. godine.

Burton Agnes bubanj je sahranjen sa loptom krede, iglom od kosti i ostacima troje dece – od kojih je jedno bilo datovano u 3005-2890.

Motivi na bubnjevima deo su estetske tradicije pronađene i na neolitskim kamenim kuglama. Uprkos svom imenu, malo je verovatno da su bubnjevi od krede svirali kao muzički instrumenti i ne pokazuju habanje povezano sa upotrebom udaraljki.

Neki istraživači su povezali svoje obim sa standardizovanom merom dužine poznatom kao „duga stopala“. Neki misle da su to bile reference u kamenu na kvarljive kontejnere kao što su drvene tegle ili korpe sa poklopcima.

Drugi su pokušali da povežu geometrijske oznake sa astronomskim posmatranjima. Ali njihovo prisustvo u grobovima pažljivo sahranjene dece čini se da sugeriše osetljivije objašnjenje.

Bronzano doba je bilo vreme izuzetne obrade zlata. Visoko dekorativni lični ukrasi izrađivani su od zlatnog lima i žice. Ovi mali (otvoreni) prstenovi datiraju iz kasnog bronzanog doba (oko 1000-800 pne) i nalaze se u Irskoj, Britaniji i delovima Francuske.

Često otkriveni u parovima koji se podudaraju, mogu biti obični ili imati delikatne, geometrijske gravure.

Nedavna tumačenja sugerišu da su to mogli biti prstenovi za nos, minđuše ili ukrasi za kosu. Nijedno od ovih objašnjenja nije užasno zadovoljavajuće, jer bi različiti elementi njihovog dizajna učinili prstenje teškim ili neprijatnim za nošenje.

Ono što nam treba je kontekst – poput nedavnih otkrića u Bončuklu Tarla, u Turskoj, sahranjivanja sa nakitom na licu pronađenim blizu lobanja.

Kozmetičke brusilice su mali kompleti od legure bakra napravljeni iz dva dela. Jedna polovina je „malter“ (dugačka i zakrivljena žlebova posuda), a druga je „tučak“ (bilo u obliku štapa i šiljastog, ili zakrivljenog u obliku „klackalice“). Često imaju petlje za vešanje i terminale u obliku čoveka ili životinje.

Vodene ptice i bovidovi su uobičajeni ukrasni motivi koji se nalaze i na drugim romano-britanskim kontejnerima kao što su šolje i kante. Falični simbolizam na nekim setovima je podstakao asocijaciju na plodnost.

Kozmetički setovi su tipično britanski i retko se nalaze u kontinentalnoj Evropi. Oni datiraju iz kasnog gvozdenog doba do ranog rimskog perioda (oko 100-200 pne) i dobro su raspoređeni po celom pejzažu.

Analiza habanja je pokazala da su ovi predmeti trljani zajedno sa bočnim brušenjem. Možda su ih zamenile ravne mermerne palete koje su se koristile širom Rimskog carstva, iako su one funkcionisale na fundamentalno drugačiji način, koristeći metalnu kašiku ili kameni alat za mešanje sastojaka kružnim pokretima.

Misterija ovde nije funkcija, već koja supstanca se pripremala. Predlozi su uključivali lekove, afrodizijake, kozmetiku i narkotike. Sadržaj maltera nikada nije uspešno analiziran.

Ovo je prilika u kojoj pronalazači amateri mogu biti od velike pomoći arheolozima, tako što će se odupreti nagonu za čišćenjem kozmetičkih maltera i umesto toga ih izneti na ispitivanje.