Donald Tramp se obraća hrišćanskoj grupi koja zahteva „potpuno iskorenjivanje“ abortusa

Donald Tramp se obraća hrišćanskoj grupi koja zahteva „potpuno iskorenjivanje“ abortusa

Bivši predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, očekuje se da će se u ponedeljak obratiti hrišćanskoj grupi koja zahteva „potpuno iskorenjivanje“ abortusa, naglašavajući kontroverzno pitanje koje je ponovo u fokusu pred predstojeće predsedničke izbore. Tramp će govoriti virtuelno na događaju koji organizuje Danburi institut, udruženje koje se zalaže za okončanje prakse abortusa, dok se predstavnici Južne baptističke konvencije sastaju u Indijanapolisu.

Grupa Danburi institut veruje da je abortus „najveći zločin sa kojim se danas suočava naša generacija“ i tvrdi da se mora okončati. Iako je Tramp u više navrata preuzeo zasluge za ukidanje federalno zagarantovanog prava na abortus, on je izrazio opiranje prema podršci nacionalnoj zabrani abortusa, izjavivši da želi da ovo pitanje prepusti državama.

Južni baptisti, kao i republikanci u celini, su podeljeni po pitanju politike abortusa, a očekuje se da će Trampov govor dodatno naglasiti te podele. Dok neki zahtevaju hitnu, potpunu zabranu abortusa, drugi su otvoreniji za inkrementalne taktike.

Tramp će govoriti istog dana kada se pojavljuje na potrebnom intervjuu pred službenicima za uslovnu kaznu u Njujorku, a njegova adresa dolazi u vreme kada demokrate pokušavaju da povežu njega i republikance sa najkonzervativnijim zabranama abortusa na državnom nivou.