Desničarska stranka premijerke Đorđe Meloni pobedila na evropskim izborima u Italiji

Desničarska stranka premijerke Đorđe Meloni pobedila na evropskim izborima u Italiji

Stranka krajnje desnice Braća Italije, predvođena premijerkom Đorđom Meloni, osvojila je 28% glasova na evropskim izborima u Italiji, učvrstivši svoje liderstvo u zemlji i poziciju u Evropskoj uniji. Prema projekcijama državne televizije RAI, sa skoro 70% prebrojanih glasova, Melonijeva partija je poboljšala svoj rezultat u odnosu na opšte izbore 2022. godine, kada je osvojila 26%.

Ova pobeda dodatno jača Meloni posle skoro dve godine na vlasti, i to uglavnom na račun njenih koalicionih partnera. Posebno je značajan pad podrške za tvrdo desničarsku Ligu Matea Salvinija, koja je sa 34% glasova na prošlim evropskim izborima pala na 8,5%. Forza Italija, nekada mlađi partner Lige, dobila je preko 9%.

Opozicija je ostvarila relativno slabije rezultate. Demokratska partija levog centra dobila je 24,5%, dok je populistički Pokret pet zvezdica osvojio samo 10,5%, što je pad u odnosu na 2019. godinu.

Meloni je svoju izbornu kampanju usmerila na lični „brend“ i sada se pozicionirala kao jedna od najuticajnijih ličnosti u EU, gde su krajnje desničarske stranke ostvarile značajan uspeh, uzdrmavši položaj lidera poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

„Ponosna sam što idemo ka G7 i Evropi sa najjačom vladom od svih“, rekla je Meloni komentarišući izborne rezultate. Rezultate je nazvala „izvanrednim“ i obećala da će ih iskoristiti kao „gorivo“ za budućnost.

Uprkos podršci javnosti, Melonijeva vlada će se suočiti sa izazovima poput krhkog stanja javnih finansija Italije i pripreme za budžet 2025. godine.

Đovani Orsina, direktor škole vlade na univerzitetu LUISS u Rimu, istakao je da Meloni izlazi jača iz ovih izbora jer njena vlada nije izgubila konsenzus, što je jedinstveno u Evropi. Sa rastom desničarskih partija, Meloni se nalazi u ključnoj poziciji između krajnje desnice i Evropske narodne partije.

Prema projekcijama, Melonijeva stranka će dobiti između 23 i 25 mesta u Evropskom parlamentu, u odnosu na samo šest mesta posle izbora 2019. godine, kada je bila minorna opoziciona partija.