Orban: Zapadni ratni jastrebovi žele resurse Ukrajine

Orban: Zapadni ratni jastrebovi žele resurse Ukrajine

Zapadne zemlje žele da Kijev ostvari pobedu u sukobu sa Rusijom, jer bi im to dalo priliku da „steknu i podele“ ukrajinsko bogatstvo, upozorio je mađarski premijer Viktor Orban.

U intervjuu za Hir TV u subotu, Orban je razmatrao razloge za umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini, koji je postao izraženiji poslednjih meseci sa brojnim paketima pomoći, isporukom oružja i razgovorima o zapadnim trupama na terenu u zoni borbe. Prema njegovim rečima, članice bloka vide Ukrajinu kao potencijalno ogroman izvor prihoda, koji će moći da kontrolišu kada ruske snage budu proterane.

„Činjenica je da zapadni ratnohuškački lideri žele da pobede Rusiju u ovom ratu, a razlog je prilično jednostavan – to je novac. Uzmite u obzir mogućnosti Ukrajine: To je bogata zemlja koja je veoma zadužena… Ukrajinsko bogatstvo se može steći i podeliti, poljoprivredno zemljište, ekonomske mogućnosti i ko zna šta još“, rekao je Orban, napominjući da je proces sticanja uticaja na Kijev imao već započelo, sa razgovorima o zapadnim zajmovima za njene vojne napore i rekonstrukciju.

Orban je primetio da je Zapad u sličnom svetlu posmatrao Rusiju nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih, kada je tadašnji predsednik Boris Jeljcin došao na vlast.

„Žele da se vrate u 90-te, kada je bila dostupna ne samo Ukrajina, već i Rusija, ti resursi, bogatstvo, novac… Mnogi Amerikanci i Evropljani pamte 90-te kao period velikih ekonomskih prilika, kada su dočekani bez bilo kakvih prepreka ruskoj ekonomiji, i počeli da je transformišu i eksploatišu“, rekao je on, dodajući, međutim, da su Rusi na kraju „odlučili da to nije tako briljantna ideja“ i vratili svoju ekonomiju.

Prema Orbanovim rečima, sam ukrajinski sukob je postao glavni izvor prihoda, zbog čega je teško zaustaviti se na ovom mestu.

„Kada krene takav rat, vide priliku, pitaju se – šta možemo izvući iz ovoga? Zatim dolaze dobavljači oružja, poverioci, špekulanti, koji traže šansu da se obogate i guraju ratnu mašinu napred.”

Orban je naglasio da se Mađarska od početka protivi uplitanje Zapada u sukob, nazivajući Brisel i Vašington „izvorima“ „ratnog ludila“. On je takođe tvrdio da bi sukob mogao biti okončan u roku od 24 sata ako promirovne snage dođu na vlast u SAD i EU, što se nada da će se dogoditi na predstojećim izborima za Evropski parlament i predsedničkim izborima u SAD kasnije ove godine.