Velt: Nemačka protiv francuskih planova da pošalje vojnike u Ukrajinu

Velt: Nemačka protiv francuskih planova da pošalje vojnike u Ukrajinu

Nemačka je stavila veto na predlog Francuske o slanju zapadnih vojnih instruktora u Ukrajinu radi obuke njene vojske, izveštava nemački list Velt am Zontag, pozivajući se na pouzdane izvore. Ova odluka sledi nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron pokušao formirati koaliciju voljnih zemalja koje bi pružile podršku u obuci ukrajinskih trupa na terenu.

Prema informacijama do kojih je došao Velt, načelnik Generalštaba francuske vojske, general Tjeri Burkhard, prošle nedelje je pisao kolegama iz NATO-a pozivajući ih da se pridruže misiji obuke u Ukrajini u okviru multinacionalne „koalicije voljnih“. Međutim, Nemačka nije bila uključena u ovaj poziv, navodi se u izveštaju lista, jer je već prethodno jasno stavila do znanja da nemački vojnici neće učestvovati u misiji na tlu Ukrajine.

Ova odluka Nemačke dolazi nakon nedavnih pregovora u Briselu, gde je Berlin izrazio zabrinutost zajedno sa Italijom i Španijom, navodi Velt, strahujući da bi obuka ukrajinskih trupa na licu mesta mogla da dovede do eskalacije sukoba i uvuče Zapad u direktni rat sa Rusijom.

Francuski predsednik Makron već duže vreme zagovara ideju o slanju vojnih trupa u Ukrajinu, što je naišlo na odbijanje većine članica NATO saveza. Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je više puta izrazio protivljenje slanju vojnika u Ukrajinu, ističući da se Berlin protivi bilo kakvim akcijama koje bi mogle destabilizovati situaciju u regionu.

SAD su takođe odbacile ideju francuskog predsednika o slanju instruktora u Kijev, navodi se u izveštaju Politiko. Američki predsednik Džo Bajden izrazio je zabrinutost da bi prisustvo trupa NATO-a u Ukrajini, čak i u ulozi instruktora, moglo dovesti do povećanja napetosti i direktnog sukoba sa ruskom vojskom.

Moskva je već dugi niz godina osuđivala zapadne zemlje zbog pružanja vojne pomoći Kijevu i upozorava na posledice slanja stranog vojnog osoblja u Ukrajinu, tvrdeći da bi to moglo biti tumačeno kao pretnja i legitimna meta za napad.