Modi počinje istorijski treći mandat kao premijer Indije

Modi počinje istorijski treći mandat kao premijer Indije

Narendra Modi, lider hindu nacionalističke Bharatiia Janata Partije (BJP), položio je u nedelju zakletvu kao premijer najmnogoljudnije nacije na svetu treći uzastopni mandat.

Modi je sada postao prvi indijski premijer koji je služio tri mandata zaredom od Džavaharlala Nehrua, koji je vodio zemlju od nezavisnosti 1947. do svoje smrti 1964. Nehru je vodio Indijski nacionalni kongres (INC), koji je sada najveća opoziciona stranka. Modiju je zakletvu položio indijski predsednik Draupadi Murmu.

BJP je izašla sa pluralnošću na nedavno završenim izborima, osvojivši 240 mesta u 543-članom parlamentu. Međutim, pošto nije uspela sama da pređe prag većine, sada mora da se izbori sa zahtevima svojih saveznika. Neki od njih tražili su položaje na visokom nivou u vladi kao cenu ostanka u bloku Nacionalne demokratske alijanse (NDA) koju predvodi BJP. NDA je u celini obezbedila 293 mesta.

Opozicioni INDIJA blok, predvođen Kongresnom strankom, nije mnogo zaostajao, osvojivši 232 poslanička mesta. Prema indijskim medijima, opozicioni blok je navodno došao do nekih od Modijevih ključnih saveznika, uključujući glavnog ministra Bihara Nitiša Kumara, koji je predvodio Janatu Dal (Ujedinjene) i budućeg glavnog ministra Andhra Pradeša Čandrababu Naidua iz Telugu Desam Partije (TDP) da bi formiraju vladu. Međutim, oba lidera su potvrdila podršku NDA, a Modi je u petak jednoglasno izabran za njenog lidera.

Modi je u subotu održao maratonski 11-časovni sastanak sa saveznicima u svojoj rezidenciji kako bi formirao novu vladu. On je zamolio novopredložene ministre da se „fokusiraju na vladu“ i osiguraju da „projekti budu završeni na vreme“.

Ključni članovi prethodnog kabineta, uključujući ministra unutrašnjih poslova Amita Šaha, ministra odbrane Rajnata Singha, ministra puteva i autoputeva Nitina Gadkarija, ministra finansija Nirmalu Sitharaman i ministra inostranih poslova Subrahmaniama Jaishankara, kao i predsednika BJP J. P. Nadda, položili su u nedelju zakletvu kao federalni ministri . Većina njih će verovatno zadržati svoje portfelje, navode indijski mediji. Kompletan sastav novog kabineta još nije saopšten.

Na inauguraciji su bili prisutni lideri iz nekoliko susednih zemalja, uključujući Bangladeš, Šri Lanku, Butan, Nepal, Mauricijus i Sejšele.

Posebno, predsednik Maldiva Mohamed Muicu, koga u Nju Delhiju smatraju prokineskim, prisustvovao je ceremoniji, što je viđeno kao simboličan potez usred napetih odnosa sa tom ostrvskom državom. To je bila Muizzuova prva poseta Indiji nakon njegovog izbora za predsednika 17. novembra prošle godine. Izjavio je da se raduje saradnji sa Modijem na daljem jačanju veza između dve zemlje, opisujući da odnos ide „u pozitivnom pravcu“.

Polaganju zakletve prisustvovali su i ugledni Indijci iz različitih oblasti, uključujući advokate, lekare, umetnike, kulturne izvođače i influensere. Prema indijskim medijima, pozvani su i zaposleni u Indijskim železnicama, sanitarni radnici, radnici i žene iz plemena.