Švajcarski glasali o planu obnovljive energije za neutralnost ugljenika do 2050

Švajcarski glasali o planu obnovljive energije za neutralnost ugljenika do 2050

Švajcarski glasači su očekivali da će na nedeljnom referendumu odobriti zakon koji ima za cilj ubrzanje razvoja obnovljive energije, kako bi zemlja ostvarila neutralnost u emisiji ugljenika do 2050. godine. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja objavljenim u maju, 73 odsto birača se očekuje da podrži zakon o „sigurnom snabdevanju električnom energijom zasnovanom na obnovljivim izvorima energije“.

Nedavno, Švajcarska je postala prva zemlja koju je međunarodni sud osudio zbog neadekvatne akcije u borbi protiv klimatskih promena, u presudi Evropskog suda za ljudska prava. Prošle godine, parlament je odobrio novi zakon koji većina ekoloških organizacija podržava zbog ambicioznih ciljeva koje postavlja.

Ipak, nekoliko manjih ekoloških grupa koje se protive ovom zakonu uspele su da prikupe dovoljno podrške kako bi pokrenule referendum. Njihova zabrinutost je usmerena ka brzom razvoju velikih energetskih projekata koji bi mogli da naruše prirodnu lepotu švajcarskih alpskih pejzaža postavljanjem vetroturbina i solarnih panela.

Penzionisani ekonomista Pierre-Alain Bruchez, vođa inicijative za referendum, naglasio je da postoji dovoljno prostora za postavljanje solarnih panela na zgradama umesto na planinskim pašnjacima. On je pokrenuo svoju borbu nakon saznanja o projektu Grengiols-Solar, koji planira postavljanje velikog broja solarnih panela na nadmorskoj visini od 2.500 metara, nazivajući to „vizijom užasa“.

Najveća švajcarska stranka, Švajcarska narodna partija (SVP), koja se smatra tvrdo desničarskom, podržava referendum, posebno u cilju očuvanja civilne nuklearne energije koja čini 32 odsto ukupne proizvodnje energije. SVP izražava zabrinutost da obnovljivi izvori energije ne pružaju dovoljnu energetsku sigurnost zbog njihove promenljive prirode.

Zakon podržavaju velike nevladine organizacije poput Greenpeace-a i Svetskog fonda za prirodu. Njegov cilj je da poveća udeo energije vetra i sunca u švajcarskom energetskom miksu, smanji zavisnost od uvoza električne energije i podstakne proizvodnju hidroenergije.

Osim postavljanja solarnih panela na krovove i fasade zgrada, zakon olakšava uslove za planiranje vetroturbina i velikih solarnih instalacija. Vlada priznaje da će sudske žalbe na velike energetske projekte verovatno imati manje uspeha nego ranije, ali ističe da će se svaki projekat razmatrati pojedinačno.

Zakon takođe obuhvata 16 hidroelektričnih projekata, sektor koji je prošle godine obezbeđivao 57 odsto nacionalne proizvodnje električne energije. To uključuje izgradnju novih brana ili nadogradnju postojećih.

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, građani imaju pravo da pokrenu glasanje o različitim temama prikupljanjem 100.000 validnih potpisa u roku od 18 meseci. Glasanje se održava svaka tri meseca.