Ministarstvo odbrane: Preko 67.000 žena služi u ukrajinskoj vojsci – Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane: Preko 67.000 žena služi u ukrajinskoj vojsci – Ministarstvo odbrane

Zamenica ministra odbrane Ukrajine, Natalija Kalmikova, iznela je podatke o prisustvu žena u Oružanim snagama tokom emisije „Mali razgovor“, prenosi Ukrinform. Prema njenim rečima, trenutno je više od 67.000 žena aktivno angažovano u vojsci, od kojih je 19.000 civilnih radnica, dok su ostale deo vojnog osoblja.

Kalmikova je istakla da se broj žena u vojsci kontinuirano povećavao od 2014. godine, a posebno je ubrzan nakon 24. februara 2022. godine, iako mobilizacija žena u Ukrajini nije sprovedena. Interesantno je da se sve više žena opredeljuje za vojne profesije koje su tradicionalno smatrane muškarcima rezervisanim, poput rukovanja oružjem, kontrole artiljerijskih sistema, ili upravljanja bespilotnim letelicama.

Uvođenjem novog zakonodavstva 2018. godine, ženama je omogućeno da obavljaju različite funkcije u Oružanim snagama Ukrajine. Međutim, i pored ovog koraka, Kalmikova je istakla da još uvek postoje izazovi u pogledu napredovanja žena u vojsci. Vlasti se trude da pronađu rešenja kako bi omogućile ženama koje teže karijeri u vojsci da ostvare svoje ciljeve.

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, broj žena u vojsci značajno je porastao, čak za 40%. Od početka 2024. godine, preko 62.000 žena bilo je angažovano u Oružanim snagama Ukrajine, uključujući 45.587 vojnih žena.