Novi premijer Haitija hospitalizovan nekoliko dana nakon što je izabran da vodi zemlju

Novi premijer Haitija hospitalizovan nekoliko dana nakon što je izabran da vodi zemlju

Novoizabrani premijer Haitija, Gari Konil, hospitalizovan je u subotu uveče u glavnom gradu Port-o-Prensa, rekao je zvaničnik agenciji Asošiejted pres.

Nije odmah poznato zašto je Conille hospitalizovan.

Luj Žerald Žil, član prelaznog predsedničkog saveta koji je nedavno izabrao Konila za lidera problematične karipske zemlje, rekao je da je na putu za bolnicu i da nema više informacija.

Konil je izabran za premijera 28. maja nakon zamršenog procesa izbora. Na Haiti je stigao 1. juna, budući da je donedavno radio van zemlje kao regionalni direktor UNICEF-a za Latinsku Ameriku i Karibe, na funkciju koju je preuzeo u januaru 2023. Prethodno je bio premijer Haitija od oktobra 2011. do maja 2012. pod tadašnjim predsednikom Michel Martelli.

Konil se sastajao sa više zvaničnika i posećivao razne delove Port-o-Prensa od dolaska, uključujući i penjanje u oklopno vozilo kako bi išao u patrolu sa policajcima iz Nacionalne policije Haitija.

Ranije u subotu, Konil je obišao glavni međunarodni aerodrom na Haitiju, koji je nedavno ponovo otvoren nakon što ga je nasilje bandi primoralo da se zatvori na skoro tri meseca.