Dostava humanitarne pomoći stigla u Gazu preko obnovljenog pristaništa

Dostava humanitarne pomoći stigla u Gazu preko obnovljenog pristaništa

Dostava neophodne pomoći stigla je do Gaze sa nedavno obnovljenog pristaništa, saopštio je američki zvaničnik u subotu, nakon poteškoća koje su ometale napore da se Palestincima dostavi pomoć morem.

Pristanište izgrađeno od strane američke vojske bilo je u funkciji samo oko nedelju dana pre nego što je 25. maja oštećeno zbog snažnih vetrova i talasa. Deo koji je bio oštećen ponovo je povezan sa plažom u Gazi nakon popravke u izraelskoj luci.

U subotu je posada isporučila oko 492 metričke tone humanitarne pomoći Gazi preko pristaništa, prema rečima američkog zvaničnika. Oni su govorili pod uslovom anonimnosti pre zvaničnog saopštenja o isporuci.

Dostava je stigla istog dana kada je Izrael izveo ozbiljan vazdušni i kopneni napad koji je rezultirao spasavanjem četiri taoca koje je Hamas otela tokom napada 7. oktobra, što je bio okidač za rat u Gazi. Prema rečima zdravstvenog zvaničnika Gaze, najmanje 210 Palestinaca, uključujući decu, je izgubilo živote.

Ova dostava predstavlja jedan od načina kako zarobljeni Palestinci tokom osmomesečnog sukoba između Izraela i Hamasa mogu doći do hrane i drugih hitnih potrepština. Izraelska ograničenja na kopnenim prelazima i sukobi su značajno smanjili protok hrane i drugih vitalnih zaliha na teritoriju.

Oštećenje pristaništa bilo je poslednja prepreka za projekat i upornu borbu da se obezbedi hrana za gladne Palestince. Tri američka pripadnika su povređena, pri čemu je jedan u kritičnom stanju, dok su četiri broda ostala na obali zbog jakih talasa.

Prvobitni pokušaji da se dostavi pomoć preko pristaništa u Pojasu Gaze prekinuti su kada su gomile preplavile konvoj kamiona koje su humanitarne agencije koristile za prevoz hrane, oduzimajući teret mnogima pre nego što su stigli do skladišta UN. Ovo je dovelo do promene ruta i konačno je pomoć počela stizati do onih kojima je potrebna.

Viceadmiral Bred Kuper, zamenik komandanta američke Centralne komande, izjavio je novinarima u petak da su naučene lekcije iz prvih nedelja operacija pružile uverenje da veće količine pomoći sada mogu biti isporučene.

Cilj je bio da se svaka dva dana putem pristaništa u Gazi dostavi milion funti (500 tona ili 450 metričkih tona) hrane i drugih zaliha. Pre nego što je nasip popustio tokom oluje, isporučeno je više od 1.100 tona (1.000 metričkih tona) pomoći, prema zvaničnicima Pentagona.

Humanitarne agencije su vršile pritisak na Izrael da ponovo otvori kopnene puteve kako bi se obezbedila sva neophodna pomoć. Izrael tvrdi da je dozvolio stotinama kamiona da uđu kroz južni kontrolni punkt, dok je UN optužen za nedistribuciju pomoći. UN, s druge strane, navode da često nisu u mogućnosti da preuzmu pomoć zbog bezbednosne situacije.

Agencije Ujedinjenih nacija upozorile su da bi više od milion Palestinaca u Gazi moglo doživeti najveći nivo gladi do sredine sledećeg meseca u slučaju nastavka neprijateljstava.

Administracija predsednika Džoa Bajdena od početka je isticala da pristanište nije trebalo da bude konačno rešenje, već da svaka dostavljena količina pomoći ima svoj značaj.

Bajden, kao demokrata, najavio je plan da američka vojska izgradi pristanište tokom svog govora o stanju Unije početkom marta, a vojska je navela da će instalacija i puštanje pristaništa u funkciju zahtevati oko 60 dana. Iako je trajalo duže nego što je planirano, prvi kamioni sa pomoći za Pojas Gaze su se spustili niz pristanište 17. maja.

Početni troškovi su procenjeni na 320 miliona dolara, ali je Pentagon prošle nedelje saopštio da je cena pala na 230 miliona dolara, delom zahvaljujući doprinosima Britanije i smanjenju troškova logistike i opreme.