Olimpijski šampion na 100 metara Marsel Džejkobs odbranio evropsku titulu

Olimpijski šampion na 100 metara Marsel Džejkobs odbranio evropsku titulu

Olimpijske igre u Parizu su za manje od 50 dana, a branilac titule na 100 metara Marsel Džejkobs još uvek nije pao ispod granice od 10 sekundi za skoro dve godine.

Džejkobs je zabeležio najbolji rezultat u sezoni 10,02 da bi pobedio na svojoj stazi i odbranio titulu šampiona Evrope u subotu. Italijan rođen u Teksasu izgledao je uglađenije u svojoj polufinalnoj utrci kada je istrčao 10.05 uprkos tome što je popuštao u cilju.

Posle finala, Džejkobs je tresao levu nogu, što je možda bilo zbog fizičkog problema.

Džejkobs je predvodio Italijane 1-2, a Čituru Ali je osvojio srebro u ličnom najboljem rezultatu 10.05, a Britanac Romel Glejv osvojio je bronzu u 10.06.

Poslednji put kada je Džejkobs preskočio 10 sekundi bio je u avgustu 2022. kada je pobedio sa 9,95 na prethodnom Euru u Minhenu.

Džejkobs je nasledio Juseina Bolta kao olimpijski šampion pre tri godine u Tokiju kada je trčao 9,80.

Jakob Ingebrigtsen, norveški svetski šampion čiji je otac nedavno optužen da je zlostavljao jedno od svoje druge dece, pobedio je na 5.000 za 13:20,11 tako što je skočio napred u poslednjih 100 metara.

Ingebritsenova je to bila peta evropska titula od 1.500 do 5.000 – da je uz svoje olimpijsko zlato pripala na 1.500.

Grčki skakač u dalj Miltiadis Tentoglou potvrdio je da namerava da odbrani svoju olimpijsku titulu poboljšanjem sopstvenog šampionskog rekorda uzastopnim skokom od 8,65 u poslednja dva pokušaja.

Tentoglou je to bila treća uzastopna evropska titula. Prošle godine je osvojio i titulu svetskog prvaka.

Italijan 19-godišnji Matija Furlani osvojio je srebro sa 8,38 i popravio svoj svetski rekord do 20 godina, a Simon Ehamer iz Švajcarske osvojio je bronzu sa 8,31

Skok u dalj je održan na podignutoj platformi direktno ispred jedne strane tribine Stadio Olimpico.

Sirena Samba-Majela iz Francuske postavila je rekord šampionata od 12,31 u trci na 100 prepona za najbolje vreme na svetu ove sezone, što je pozitivan znak za ulazak zemlje domaćina na Igre u Parizu.

Leonardo Fabri, još jedan italijanski istaknuti igrač, pobedio je u bacanju kugle pred domaćom publikom sa rekordom šampionata 22,45.

Persej Karlstrom osvojio je trku na 20 kilometara za svoje prvo veliko šampionsko zlato posle dva srebra i tri bronze na svetskim i evrima. Šveđanin je slavio izvodeći sklekove na plavoj stazi.

Karlstron upisuje nazive šampionata na kojima je osvajao medalje u svom šeširu. Dakle, sada ima zlatni unos za upisivanje.

„Moj cilj“, rekao je Karlstrom, „je da ova sezona bude moja.“