Češka planira da ove godine obuči 4.000 ukrajinskih vojnika

Češka planira da ove godine obuči 4.000 ukrajinskih vojnika

Češka bi ove godine mogla da obuči 4.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji, izjavila je ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

Šef Ministarstva odbrane je podsetio da je prošle godine u Češkoj obučavano 4.000 ukrajinskih vojnika i potvrdio da je isto toliko odobreno i za ovu godinu.

„Čim dobijemo informaciju da je formirana smena, obezbeđujemo svoje prostorije za obuku i instruktore“, rekla je Černohova i dodala da je maksimalan broj „smena“ 800 vojnika.

Ona je istovremeno rekla da Češka ne planira da šalje svoje instruktore direktno u Ukrajinu, s obzirom na geografsku blizinu vojnih poligona u Libavi i Olomoucu susednoj državi. Prema rečima Černohove, neke zemlje razmatraju ovu mogućnost zbog udaljenosti od Ukrajine.

„Od slovačko-ukrajinske granice do naše Libave ima nekoliko stotina kilometara. Prema tome, što se tiče Češke, mogu da kažem da ovako nešto trenutno ne planiramo i ne pripremamo“, rekla je ona.

Dan ranije je francuski predsednik Emanuel Makron najavio nameru da formira koaliciju zemalja spremnih da u najskorije vreme pošalju instruktore u Ukrajinu.

Francuska razmatra da pošalje svoje vojne instruktore u Ukrajinu kako bi ubrzali obuku ukrajinskih vojnika, posebno u deminiranju i održavanju vojne opreme.