Inhibicija epigenetskih kontrolnih enzima u imunim ćelijama kao potencijalna nova polazna tačka u imunoterapiji raka

Inhibicija epigenetskih kontrolnih enzima u imunim ćelijama kao potencijalna nova polazna tačka u imunoterapiji raka

Imunoterapija je jedan od stubova u borbi protiv raka i ima za cilj da omogući sopstvenom imunološkom sistemu tela da se bori protiv tumora. Nedavno istraživanje pokazuje da uklanjanje određenih enzima koji regulišu epigenetske procese iz takozvanih dendritskih ćelija imunog sistema utiče na njihov razvoj i na taj način poboljšava antitumorski imunitet.

Ovaj nalaz bi mogao dovesti do novih terapijskih strategija u imunoterapiji. Studija Kristijana De Sa Fernandesa iz istraživačke grupe Marije Sibilije u Centru za istraživanje raka i Sveobuhvatnom centru za rak u MedUni Beču i Opštoj bolnici Beč objavljena je u časopisu Izveštaji ćelija.

Ćelije raka su sopstvene ćelije tela koje se ne dele i ne razvijaju kako je predviđeno i napuštaju svoje mesto i funkciju u telu. Teška stvar u borbi protiv njih je to što, kao sopstvene ćelije tela, imuni sistem ih ne može dobro prepoznati i stoga ne može da se bori protiv njih. Ovo je mesto gde imunoterapija počinje: omogućava pacijentovom sopstvenom imunološkom sistemu da identifikuje ćelije raka i aktivira sopstvenu odbranu tela.

Dendritske ćelije (DC) su važne ćelije imunog sistema koje se razvijaju iz ćelija prekursora i mogu formirati različite podgrupe promenom svoje genske aktivnosti. Ove podgrupe ispunjavaju različite funkcije u imunološkom sistemu. Međutim, još uvek nije poznato tačno kako određene epigenetske promene u hromatinu (materijalu koji čini hromozome) utiču na razvoj DC.

U studiji, istraživači su inhibirali dva enzima koji regulišu takve epigenetske procese da bi videli kako to utiče na razvoj i funkciju DC. Fokusirali su se na specifične enzime HDAC1 i HDAC2.

Kroz multi-omične analize, odnosno analizu nekoliko bioloških podataka kao što su ekspresija gena i dostupnost hromatina, istraživači su otkrili da je razvoj određenih podgrupa DC-a narušen zbog odsustva HDAC1. Ovo pokazuje da HDAC1 igra ključnu ulogu u njihovom razvoju.

U nedostatku HDAC1, DC menjaju svoj imuni odgovor, što poboljšava nadzor tumora. Uklanjanje enzima HDAC2, s druge strane, nije imalo veći uticaj na razvoj DC.

Ukratko, studija pokazuje da uklanjanje HDAC1 utiče na razvoj određenih DC podskupova i poboljšava antitumorski imunitet. Ovi nalazi mogu dovesti do novih terapijskih strategija u imunoterapiji raka.