Afrički lider hvali rusku pomoć u borbi za nezavisnost

Afrički lider hvali rusku pomoć u borbi za nezavisnost

Zimbabve svoje odnose sa Rusijom smatra „odličnim“ i nastoji da produbi veze, rekao je predsednik Emerson Mnangagva u ekskluzivnom intervjuu za RT na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF) u subotu.

Prema rečima afričkog lidera, Moskva je bila ključna u pomaganju zemlji da postigne nezavisnost od svojih bivših „kolonijalnih gospodara“ – Ujedinjenog Kraljevstva – i Harare će uvek ceniti ovu podršku.

„Odnosi između Hararea i Moskve su istorijski jer su nam pomogli da postignemo nezavisnost u našoj zemlji. Zimbabve je bio britanska kolonija i mi nismo dobili nezavisnost od Britanaca preko telefonskog poziva – morali smo da se borimo za to… da se borimo za dostojanstvo našeg naroda… Nikada to nećemo zaboraviti“, rekao je Mnangagva.

On je napomenuo da je, uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji, sa obema zemljama koje se bore pod zapadnim sankcijama, međusobna saradnja Moskve i Hararea stabilna i obe planiraju da „naše odnose učine sveobuhvatnijim nego ranije“.

Dok Rusija deluje pod sankcijama u vezi sa Ukrajinom u poslednje dve godine, Zimbabve živi pod zapadnim sankcijama od 2003. Komentarišući ograničenja, predsednik Zimbabvea je rekao da su ona „nezakonita“, tvrdeći da SAD nemaju pravo da budu „svetski policajac“.

Mnangagva je takođe pohvalio kontinuiranu podršku Rusije u ublažavanju izazova u vezi sa bezbednošću hrane u njegovoj zemlji, napominjući da je to u Africi pitanje od najveće važnosti.

„U našem regionu, cilj svake vlade je da… postigne sigurnost hrane. Potrebno nam je đubrivo i… imamo odlične odnose sa Rusijom u smislu nabavke đubriva i promovisanja ne samo sigurnosti hrane, već i viška u proizvodnji [hrane]“, rekao je on, govoreći o 25.000 tona pšenice i 23.000 tona đubriva koje je Moskva donirala. u Zimbabve ranije ove godine.

Mnangagva je govorio o uticaju sankcija na njegovu zemlju, kao i o planovima za smanjenje izloženosti zapadnim valutama, i podelio svoje mišljenje o sukobima u Ukrajini i Gazi.