F1: Pripreme za Veliku nagradu Kanade 2024

F1: Pripreme za Veliku nagradu Kanade 2024

Na stazi „Zil Vilnev“ u Montrealu, pod tmurnim oblacima i jakim pljuskovima sa gradom, održan je prvi slobodni trening pred Veliku nagradu Kanade. Lando Noris iz tima Meklaren postavio je najbrže vreme uprkos teškim uslovima, a pratili su ga vozači Ferarija Karlos Sainz i Šarl Lekler, te Luis Hamilton iz Mercedesa. Staza je nedavno presvučena novim asfaltom, što je dodatno otežalo vozačima da nađu prijanjanje.

Usled nevremena, trening je započeo sa zakašnjenjem jer su zvaničnici morali da raščiste stajaću vodu sa staze. Kad su se uslovi poboljšali, vozači su izlazili na stazu koristeći mešavinu intermedijalnih i mokrih guma, a izazove su dodatno povećale povremene padavine. Incident u kojem je Džou Guanju iz tima Kik Sauber izleteo sa staze i udario u zid naglasio je izazovne uslove.

Prvi trening je završen sa Norisom na vrhu tabele, dok su Ferštapen i ekipa Red Bula završili dan sa tehničkim problemima u drugom treningu. Fernando Alonso postavio je najbrže vreme u drugom treningu koji je takođe bio pogođen kišom. Trening je bio isprekidan problemima s automobilima i prijavama vozača o teškim uslovima za vožnju, što je rezultiralo brojnim izletanjima sa staze.

Drugi trening obeležili su tehnički problemi Maksima Ferštapena, koji je morao rano da završi svoj nastup, dok je Alonsu pripalo prvo mesto zahvaljujući brzom krugu postavljenom pre ponovnog pogoršanja vremenskih uslova. Džordž Rasel i Lans Strol su takođe pokazali solidne performanse, završavajući među prva tri.

Oba treninga pokazala su koliko su promenljivi uslovi na stazi mogli uticati na strategije i performanse timova, što je nagovestilo napetu i neizvesnu trku za vikend. Vozači i timovi imali su puno posla u analizi podataka kako bi se optimalno pripremili za kvalifikacije i trku, posebno sa predviđanjima da bi kiša mogla ponovo da utiče na tok događaja.

U toku je treći pripremni trening, a kasnije, u 22:00 časa (CEST) će biti vožene kvalifikacije. Trka je na programu sutra u 20:00 časova (CEST). Pratite Formulu 1 na portalu OKVIR!