Obrazac nivoa proteina u krvnoj plazmi otkriva razvoj sepse kod pacijenata

Obrazac nivoa proteina u krvnoj plazmi otkriva razvoj sepse kod pacijenata

Veliki međunarodni tim medicinskih istraživača pronašao je obrasce koji se razvijaju sa određenim nivoima proteina u krvnoj plazmi koji mogu dovesti do razvoja sepse kod pacijenata. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Science Translational Medicine, grupa je analizirala plazma profile stotina pacijenata na intenzivnoj nezi koji su razvili sepsu.

Sepsa je stanje koje nastaje kada telo reaguje na ekstreman način na infekciju. Gotovo uvek se smatra opasnim po život jer može brzo dovesti do otkazivanja više organa. On je odgovoran za oko 50.000 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji svake godine.

Sepsa se često javlja iznenada, što dovodi do hitne medicinske pomoći. Ako se brzo ne preokrene, pacijent može doživeti trajnu povredu ili smrt. U većini slučajeva, sepsa nastaje usled infekcije krvotoka, često nakon što je pacijent hospitalizovan iz drugog razloga.

U ovom novom naporu, istraživački tim je želeo da zna da li postoje neki markeri povezani sa stanjem koji bi mogli pomoći lekarima da dijagnostikuju infekciju pre nego što se razvije do tako opasnih nivoa. U tom cilju, dobili su uzorke plazme od 16.000 pacijenata, od kojih su neki iskusili sepsu dok su bili na lečenju u intenzivnoj intenzivnoj nezi, a drugi koji nisu imali za poređenje.

Istraživači su izmerili nivoe proteina za proteom plazme — sve proteine pronađene u datom uzorku plazme — koristeći tandem masenu spektrometriju i tečnu hromatografiju na 2.600 uzoraka. Napravili su mapu proteoma koja pokazuje kako se menjao u vremenu koje je dovelo do pojave sepse, dok se javljala i nakon što je prošla, što im je omogućilo da generišu opšte profile koji bi mogli da se koriste za identifikaciju pacijenata u riziku.

Zatim su uporedili ove rezultate sa podacima od još 649 pacijenata. Tim je otkrio da postoje tri jedinstvene podgrupe pacijenata sa sepsom koji su imali različite profile proteoma u plazmi, od kojih je jedna uključivala grupu koja je razvila najteže simptome. Oni zaključuju da se neki markeri mogu koristiti da bi se utvrdilo da li je verovatno da će pacijent razviti sepsu pre nego što to postane hitno.