Nova metoda omogućava brzo merenje odgovora fotoreceptora

Nova metoda omogućava brzo merenje odgovora fotoreceptora

Fotoreceptori su ključni deo procesa vida, podeljeni na čunjeve, koji omogućavaju oštar vid u boji, i štapiće, koji su odgovorni za crno-beli vid pri slabo osvetljenim uslovima. Za kvalitetno primanje vizuelnih informacija, neophodno je da oba tipa fotoreceptora budu prisutna u dovoljnim količinama.

Fliker elektroretinografija (f-ERG) se tradicionalno koristi za proučavanje funkcija mrežnjače. Međutim, tim naučnika sa Međunarodnog centra za translaciona istraživanja oka (ICTER) je razvio novu tehniku, optoretinografiju treperenja (f-ORG), koja može biti od velike pomoći u dijagnostikovanju određenih poremećaja vida.

Naučnici, uključujući Słavomira Tomczevskog, Piotra Vegzina, Macieja Vojtkovskog i Andreu Curatolo, su uspeli da naprave metodu koja omogućava brzo merenje odgovora fotoreceptora na treperenje svetlosti. Njihov rad objavljen je u časopisu Optics Letters.

Očne bolesti često imaju kompleksan odnos između strukture i funkcije, a abnormalnosti fotoreceptora mogu se manifestovati na različite načine. Elektroretinografija je metoda koja može otkriti ove promene u ranoj fazi kod bolesti poput pigmentoze retinitisa, Ks-vezane ablacije retine i dijabetičke retinopatije.

Optička koherentna tomografija (OCT) je takođe važna za otkrivanje promena u mrežnjači kao odgovor na svetlosne stimulanse. Na osnovu ovoga, razvijena je optoretinografija (ORG) kao neinvazivna alternativa elektroretinografiji.

Tim profesora Vojtkovskog se fokusira na korišćenje trepereće svetlosti za stimulaciju mrežnjače, što se naziva f-ORG metoda. Njihovi rezultati pokazuju mogućnost merenja frekvencija do 50 Hz i brz pristup u karakterizaciji fotoreceptora.

Novi pristup f-ORG merenjima omogućava efikasnije ispitivanje fotoreceptora, smanjujući potrebno vreme za eksperimente i analizu podataka. Istraživanja su u preliminarnoj fazi i zahtevaju dalji razvoj, ali se očekuje da će novi alat razvijen u ICTER-u biti od velike koristi za rano otkrivanje bolesti mrežnjače.