Meksičke vlasti su očistile jedan od najvećih kampova za migrante

Meksičke vlasti su očistile jedan od najvećih kampova za migrante

Meksičke federalne imigracione vlasti saopštile su u četvrtak da su očistile jedan od najvećih šatorskih kampova u centru Meksiko Sitija od migranata.

Nacionalni institut za imigraciju kaže da su migranti bili primorani da plate mito između 12 i 35 dolara službeniku, koga nisu identifikovali, za pravo da podignu šator u tesno zbijenom prostoru.

Većina od 432 migranta u kampu imala je neku vrstu vize koja im je omogućavala da ostanu u Meksiku, i jednostavno su pristali da odu. U kampu je bilo i nekih Meksikanaca, verovatno beskućnika.

Oko 99 migranata odvedeno je ili u imigracione kancelarije ili u skloništa. Više od polovine njih bilo je sa Haitija, a većina ostalih iz Venecuele ili iz Centralne Amerike.

U blizini je nekada bila kancelarija Meksičke komisije za pomoć izbeglicama COMAR, ali je ta kancelarija zatvorena 29. maja.

Stanovnici luksuznog, ali boemskog kvarta Huarez, u blizini centra grada, dugo su se žalili da je uglavnom popločana pešačka zona zauzeta godinama.

Tvrdili su da predstavlja povećan rizik od kriminala, opasnosti po zdravlje i lišio ih jednog od retkih područja za rekreaciju.

Zatvaranje ovakvih kampova je u prošlosti imalo malu političku cenu za meksičku vladu, a lokalni stanovnici su ga često pozdravljali.

Američki predsednik Džo Bajden najavio je značajna ograničenja za migrante koji traže azil na američko-meksičkoj granici ranije ove nedelje, što bi moglo dovesti do toga da veći broj migranata ostane u Meksiku dok podnesu zahtev.