SAD će poslati novi paket vojne pomoći od 225 miliona dolara Ukrajini

SAD će poslati novi paket vojne pomoći od 225 miliona dolara Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će poslati oko 225 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, objavili su američki zvaničnici u četvrtak. Ova pomoć obuhvata municiju namenjenu za odbranu grada Harkova od intenzivnog ruskog napada, koju bi ukrajinske snage mogle koristiti za pretnje unutar Rusije.

Zvaničnici su otkrili da ova pomoć uključuje municiju za raketni sistem visoke pokretljivosti HIMARS, kao i minobacačke sisteme i različite vrste artiljerijskih metaka. O ovim detaljima su govorili pod uslovom anonimnosti, budući da pomoć još uvek nije javno objavljena.

Nova američka direktiva omogućava Ukrajini korišćenje ovog oružja u slučaju napada ili priprema za napad ruskih snaga preko granice u Rusiju. Ipak, ova promena ne menja politiku Sjedinjenih Američkih Država koja upozorava Ukrajinu da ne koristi američke ATACMS rakete ili druge oblike municije za ofanzivne napade unutar Rusije.

Ovaj novi paket pomoći stiže upravo u vreme kada je predsednik Džo Bajden obećao da će SAD ostati posvećene odbrani Ukrajine i neće dozvoliti Rusiji da preti Evropi. On je istakao da bi napuštanje te pozicije značilo zaboravljanje značaja istorijskih događaja koji su se odigrali na Normandiji.

Očekuje se da će se predsednik Bajden sastati sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim u petak u Parizu.

U sredu je jedan zapadni zvaničnik zajedno sa američkim senatorom izjavio da je Ukrajina upotrebila američko oružje za napad unutar Rusije. Izveštaj Instituta za proučavanje rata od 3. juna ukazuje na to da su ukrajinske snage koristile sistem HIMARS za napad na rusku bateriju protivvazdušne odbrane u Belgorodskoj oblasti.

Paket pomoći se obezbeđuje preko predsedničkih ovlašćenja, omogućavajući brzo premeštanje sistema i municije iz postojećih američkih zaliha na ratno područje.

Osim municije za HIMARS sistem, ovaj paket pomoći uključuje i rakete za sistem PVO HAVK, protivvazdušne rakete Stinger, protivoklopne sisteme Javelin i AT-4, haubice kalibra 155 mm, oklopna vozila, prikolice, patrolne čamce, materijale za rušenje, kao i širok spektar drugih rezervnih delova i opreme.

Ukrajinski zvaničnici su vršili pritisak na SAD kako bi omogućili ukrajinskim snagama da se brane od napada sa ruske teritorije. Grad Harkov, drugi po veličini u Ukrajini, nalazi se samo 20 kilometara od ruske granice i trenutno je pod pojačanim ruskim napadom.

U odgovoru na dozvolu saveznika iz NATO-a za korišćenje oružja za napad na rusku teritoriju, predsednik Putin je upozorio da bi Rusija mogla pružiti oružje dugog dometa drugim zemljama za napade na zapadne ciljeve.

Dodatna municija za HIMARS predstavlja deo napora Sjedinjenih Američkih Država da pojača upotrebu ključnog oružja u Ukrajini. Prošlog meseca, Stejt department je odobrio hitnu prodaju HIMARS sistema Ukrajini za procenjenih 30 miliona dolara. Vlada Nemačke finansira kupovinu tri raketna sistema, kako je saopšteno.