Makron rekao da će Francuska obezbediti Ukrajini svoje borbene avione Miraž da odbrani ruske napade

Makron rekao da će Francuska obezbediti Ukrajini svoje borbene avione Miraž da odbrani ruske napade

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je u četvrtak da će Francuska pružiti podršku Ukrajini u odbrani od ruske agresije obezbeđujući svoj borbeni avion Miraž. Ova odluka usledila je nakon što se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridružio svetskim liderima u Francuskoj kako bi obeležili Dan D i zatražio dodatnu pomoć od Zapada.

Ukrajina se suočava sa nedavnim pritiskom Rusije u istočnim oblastima, posebno u pograničnim regionima Harkova i Donjecka. Ova ofanziva ima za cilj iskorišćavanje nedostatka municije i trupa duž linije fronta koja se proteže na oko 1.000 kilometara. Ukrajina je ovaj sukob okarakterisala kao borbu između zapadnih demokratskih vrednosti i ruske tiranije, dok Rusija tvrdi da se brani od preteće ekspanzije NATO-a na istok.

Ukrajinske bespilotne letelice su izvršile napade na rafineriju nafte i skladište goriva u ruskim pograničnim regionima kao deo napora da poremete ratne napore Kremlja. Saveznici iz NATO-a su podržali odluku da se omogući Ukrajini korišćenje oružja za ograničene napade unutar Rusije.

Ukrajinski poslanik Jehor Černijev je istakao da je Ukrajina uspela da zaustavi severoistočnu ofanzivu u Harkovu. Ovo je dovelo do mogućnosti da se unište ruske trupe na teritoriji Rusije blizu granice sa Harkovom.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je podršku Ukrajini i osudio ponašanje ruskog predsednika Vladimira Putina, nazivajući ga „diktatorom“. Bajden je istakao da SAD neće napustiti odbranu Ukrajine i da neće dozvoliti Rusiji da dalje pretnje Evropi.

NATO nema planove za raspoređivanje snaga u Ukrajini, već se fokusira na jačanje podrške i obezbeđivanje dugoročne finansijske podrške Kijevu.

Napadi dronovima na energetske objekte u Rusiji postaju sve češći, dok Rusija vrši napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine kako bi izazvala nestanke struje i uticala na vojne proizvodne pogone.