Imunoterapija pre operacije veoma uspešna u lečenju kolorektalnog karcinoma, pokazalo je ispitivanje

Imunoterapija pre operacije veoma uspešna u lečenju kolorektalnog karcinoma, pokazalo je ispitivanje

Utvrđeno je da je kratak kurs imunoterapije veoma efikasan u podskupini pacijenata sa rakom debelog creva. Tretman, koji se sastojao od dva ciklusa imunoterapije pre operacije, bio je efikasan kod skoro svih pacijenata. Kod dve trećine pacijenata u vreme operacije više nije bilo živih tumorskih ćelija. Imuni sistem pacijenata je očistio ćelije raka.

Ova otkrića su napravljena kao deo ispitivanja NICHE-2 na Holandskom institutu za rak i objavljena su u časopisu New England Journal of Medicine.

Pacijenti sa karcinomom debelog creva sa specifičnim genetskim sastavom, poznatim kao nedostatak popravke neslaganja (dMMR) ili mikrosatelit nestabilan (MSI), lečeni su jednim ciklusom ipilimumaba i dva ciklusa nivolumaba. Kod 95% pacijenata, tumor je bio ili potpun ili skoro potpuno nestao, što je mereno kao 10% ili manje ćelija raka pronađenih u vreme operacije. Kod 68% pacijenata nije bilo živih ćelija raka.

„Ova specifična vrsta kolorektalnog karcinoma sadrži veliki broj DNK grešaka, što znači da imuni sistem lakše otkriva tumorske ćelije. Imunskom sistemu je potreban samo mali podsticaj da uspešno cilja tumorske ćelije“, medicinski onkolog Mirjam Čalabi kaže, objašnjavajući uspeh lečenja. Podjednako važno, nijedan od pacijenata nije dobio metastaze u proseku dve godine koliko su ih pratili do sada.

Prvi znaci uspeha primećeni su prilično rano nakon što je Chalabi pokrenuo NICHE suđenje. Ona kaže: „Želeli smo da istražimo šta bi imunoterapija mogla da uradi za ljude sa nemetastatskim rakom debelog creva. Bili smo svedoci nečega što se retko dešava: svaki pojedinačni pacijent u studiji dobro je reagovao na novi tretman.“

Pre četiri godine, Chalabi i njene kolege objavile su rezultate ispitivanja u kojima je učestvovalo prvih 20 pacijenata sa ovom vrstom kolorektalnog karcinoma. „Tada smo lečili 20 pacijenata sa tumorima koji nedostaju za reparaciju i svi su imali koristi od lečenja. Nikada nismo videli ništa slično i znali smo da ako to možemo da pokažemo na većoj grupi pacijenata, ovaj tretman bi mogao biti menjač igre“. To je dovelo do razvoja NICHE-2, trenutne studije koja je objavljena.

Imunoterapija koja se daje pre operacije poznata je kao neoadjuvantna imunoterapija. Namenjen je sprečavanju širenja ili vraćanja raka, a u slučajevima većih tumora, olakšavanju operacije. Glavna ideja iza lečenja pre operacije je da imuni sistem može da komunicira sa više tumorskih ćelija i više DNK grešaka koje ovi tumori imaju, kao i sa više imunih ćelija, što ga čini efikasnijim u napadu na ćelije raka.

Čalabi primećuje: „Sada, više od dve godine nakon tretmana, nijedan od pacijenata nije primetio recidiv iako su mnogi imali visokorizične tumore. Rezultati su bez presedana. Efikasnost kao i neželjeni efekti su mnogo bolji u poređenju sa hemoterapijom pre operacije , tretman koji deluje samo kod 1 od 20 pacijenata.“

U Holandiji, proučavani tretman još nije dostupan pacijentima.

„Ovo ispitivanje ima za cilj da ovaj tretman učini dostupnim pacijentima sa ovom vrstom kolorektalnog karcinoma. Do kraja godine pratićemo ove pacijente tri godine. Ako je većina ovih pacijenata još uvek bez raka, trebalo bi da raditi na tome da ova terapija postane standardna opcija lečenja“, kaže Chalabi.

„Došli smo do tačke u kojoj možemo da odustanemo od hemoterapije pre operacije u ovoj i uporedivim studijama kod pacijenata sa kolorektalnim karcinomom koji dobro reaguju na neoadjuvantnu imunoterapiju. Sledeći i ključni korak je da ovaj tretman učinimo dostupnim kao standardni tretman. To je ono što mi trenutno radimo na tome i na kraju se nadamo da ćemo čak pružiti mogućnost izbegavanja operacije kod pacijenata koji dobro reaguju.

Čalabi je pre dve godine predstavio preliminarne rezultate na velikom međunarodnom kongresu. Nagrađena je ovacijama za svoj rad i fenomenom #Chalabiplot na X (ranije poznatom kao Tviter). Ovo se odnosi na grafikon koji je pokazala u svojoj prezentaciji, vizuelizujući impresivne rezultate suđenja.

„Razmišljanje o tom trenutku me još uvek naježi. Pozitivne emocije u sali bile su opipljive. Ovi rezultati bi mogli drastično da poboljšaju ishode lečenja budućih pacijenata“, kaže ona.