Feng Shui u bolničkim sobama mogu biti od koristi pacijentima, otkriva onlajn studija

Feng Shui u bolničkim sobama mogu biti od koristi pacijentima, otkriva onlajn studija

U onlajn studiji, virtuelne bolničke sobe dizajnirane u skladu sa principima dizajna zasnovanog na dokazima ili principima Feng Shuija povezivale su se sa većom potencijalnom koristi za gledaoce nego virtuelne reprezentacije standardnih bolničkih soba. Emma Zijlstra sa Univerziteta primenjenih nauka Hanze u Holandiji i kolege predstavljaju ove nalaze u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE 5. juna.

Dizajneri bolnica bi mogli razmotriti upotrebu specifičnih principa dizajna u nastojanju da poboljšaju iskustva pacijenata. Sve veći broj dokaza sugeriše da postoje korisni ishodi iz pristupa poznatog kao dizajn zasnovan na dokazima. Na primer, izlaganje više dnevnog svetla u bolnicama je povezano sa manjim stresom i bolom. Drugi poznati pristupi dizajnu uključuju Feng Shui, kineski sistem zasnovan na hipotetičkom protoku energije i korišćenje proporcija koje prate zlatni presek.

Uprkos ovim dobro poznatim opcijama, nedostaju eksperimentalni dokazi o njihovoj relativnoj koristi u bolnicama. Da bi se razjasnilo, Zijlstra i kolege su nasumično dodelili svakom od 558 učesnika studije da pregledaju onlajn reprezentacije i informacije o virtuelnoj bolničkoj sobi dizajniranoj sa jednim od četiri pristupa: Feng Shui, zlatni presek, dizajn zasnovan na dokazima ili, kao kontrola, standardni dizajn iz realne bolnice. Pozvani su da učestvuju samo ljudi koji su ranije bili hospitalizovani u nekom trenutku svog života.

Nakon što su iskusili virtuelne sobe, učesnici su popunili upitnik koji je uključivao standardne mere anksioznosti i drugih ishoda. Statistička analiza njihovih odgovora pokazala je da, u poređenju sa učesnicima koji su gledali standardne sobe, oni koji su gledali sobe sa dizajnom zasnovanim na dokazima prijavili su manje anksioznosti i veće osećaje kontrole, društvene podrške, odvraćanja od negativnih misli i prijatnosti sobe.

Feng Shui dizajn nije bio direktno povezan sa nižom anksioznošću, ali učesnici koji su gledali Feng Shui sobe imali su veći osećaj društvene podrške, pozitivne distrakcije i prijatnosti u sobi. Nije bilo dokaza za bilo kakve prednosti dizajna zasnovanog na zlatnom preseku.

Na osnovu svojih nalaza, autori sugerišu da sobe dizajnirane u skladu sa principima dizajna zasnovanog na dokazima ili Feng Shui-a mogu biti od koristi pacijentima. Oni primećuju sličnosti između dva pristupa, kao što je uključivanje zelenila. Međutim, upozoravaju, nejasno je koliko se ovi nalazi na mreži mogu prevesti u bolničke postavke u stvarnom životu.

Autori dodaju: „Prema našim saznanjima, ovo je prvo i najveće randomizovano kontrolisano ispitivanje koje povezuje principe dizajna, delimično drevne i svetski poznate, direktno sa anksioznošću u bolničkim sobama. Ova studija je pokazala da su i Feng Shui i dizajn zasnovan na dokazima sposobni u uticaju na anksioznost i važno je da se sprovode velike naknadne studije kako bi se ispitao efekat specifičnih karakteristika dizajna.“