Studija otkriva da su se smrtni slučajevi novorođenčadi u SAD povezani sa drogom više nego udvostručili od 2018. do 2022

Studija otkriva da su se smrtni slučajevi novorođenčadi u SAD povezani sa drogom više nego udvostručili od 2018. do 2022

Nova studija Medicinskog koledža Schmidt Univerziteta Florida Atlantik otkrila je uznemirujući trend smrti novorođenčadi povezanih sa drogom u Sjedinjenim Državama od 2018. do 2022. godine.

Smrti odojčadi su one koje se dešavaju između vremena rođenja deteta i prve godine. Smrti uzrokovane drogom su one kod kojih su droge ili primarni uzrok smrti ili faktor koji doprinose i mogu nastati usled upotrebe droga majke, nenamernog ili slučajnog unosa specifičnih recepata, nezakonite ili nemedicinske upotrebe droga i drugih incidenata u kojima su droge povezane sa smrću.

Rezultati studije, objavljeni u Journal of Perinatal Medicine, pokazuju da se u SAD od 2018. do 2022. godine smrtnost novorođenčadi izazvana drogom više nego udvostručila (povećanje od 120%) sa 10,8% u 2018. na 24,4% u 2022. godini. primećeno je između 2019. (16,9%) i 2022. godine sa najvećim udelom smrtnih slučajeva novorođenčadi povezanih sa drogom 2021. godine (25,8%). Sve u svemu, u odnosu na sve druge uzroke smrtnosti novorođenčadi, smrtnost uzrokovana drogom postala je češća nakon 2019.

Nalazi pokazuju da je smrt odojčadi izazvana drogom takođe bila veća u postnatalnom periodu, starosti od 28 do 364 dana (81,4%), u odnosu na smrt od svih drugih uzroka tokom istog perioda (34,6%). Najčešći osnovni uzroci smrti bili su napad (ubistvo) drogama, lekovima i biološkim supstancama (35,6%), zatim trovanje od izlaganja narkoticima i psihodislepticima (halucinogeni) (15,6%) i slučajno trovanje usled izlaganja antiepilepticima, sedativima. hipnotički, antiparkinsonistički i psihotropni lekovi (10,8%). Najčešći višestruki uzroci smrti novorođenčadi izazvanih drogom bili su psihostimulansi sa potencijalom zloupotrebe sintetičkih narkotika.

Pored toga, značajan procenat novorođenčadi koja su umrla od uzroka povezanih sa drogom rođen je od belaca koji nisu latinoamerički (60,4%) i nehispanskih crnih majki (28,5%). Štaviše, mortalitet izazvan lekovima bio je 56,5% kod muške odojčadi i 43,7% kod ženske novorođenčadi, razlika koja je takođe bila statistički značajna.

„Razlike koje smo uočili prema rasi/etničkoj pripadnosti u smrtnim slučajevima izazvanim drogama, pretežno među belom i crnom bebom ne-Hispanjonom, zahtevaju višestrani pristup kliničkim i javnozdravstvenim intervencijama“, rekla je dr Panagiota „Jiota“ Kitsantas, dopisni autor i profesor i predsednik Katedre za populaciono zdravlje i socijalnu medicinu, FAU Schmidt College of Medicine.

„Rješavanje društvenih determinanti zdravlja, poboljšanje pristupa liječenju ovisnosti i implementacija kulturološki osjetljivih intervencija mogu biti važni za sprječavanje smrti novorođenčadi u ugroženim populacijama. biti oblasti za kliničke i javnozdravstvene intervencije“.

Od 2018. do 2022. godine, smrt odojčadi izazvana drogom činila je 1,18% svih smrtnih slučajeva odojčadi, što je primetan porast u odnosu na prethodno prijavljenih 0,64% od 2015. do 2017. Ovo povećanje je bilo posebno izraženo tokom COVID-19, što postavlja pitanja koja zahtevaju dalja istraživanja. Tokom ovog perioda, smrtnost od predoziranja lekovima takođe se značajno povećala među trudnicama i ženama nakon porođaja.

Istraživači primećuju da je tokom COVID-19 došlo do smanjenog pristupa prenatalnoj nezi, pojave pustinja zdravstvene zaštite i zatvaranja bolnica, posebno u ruralnim oblastima. Ovo je možda doprinelo, barem delimično, uočenom porastu smrtnosti novorođenčadi povezanih sa drogom, iako je potrebno više istraživanja.

„S obzirom na alarmantno povećanje broja smrtnih slučajeva od predoziranja drogom u opštoj populaciji, posebno među trudnicama i ženama nakon porođaja, nalazi naše studije su važni i pravovremeni“, rekla je Marija C. Mejia, dr.med., viši autor i profesor populacije zdravstvena i socijalna medicina, FAU Schmidt College of Medicine.

„Smrt odojčadi izazvana lekovima predstavlja potencijalno izbeći uzrok koji treba uzeti u obzir u naporima da se smanji smrtnost novorođenčadi u Sjedinjenim Državama. Efikasne strategije će zahtevati zajedničke napore između zdravstvenih radnika, agencija za javno zdravlje i partnera u zajednici, i trebalo bi da se fokusiraju na prevenciju i lečenje poremećaja upotrebe supstanci kod majke, poboljšanje pristupa prenatalnoj nezi i rešavanje širih društvenih faktora i faktora rizika u ponašanju.“

Za studiju, istraživači su koristili podatke američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti širokog opsega onlajn podataka za epidemiološka istraživanja (VONDER) i odabrali period od 2018. do 2022. jer je 2018. bila pre COVID-19, a 2022. predstavlja najnovije podatke. dostupan. Smrti novorođenčadi su opisani prema godini smrti, osnovnom uzroku i višestrukim uzrocima smrti, starosti novorođenčeta u trenutku smrti, polu i rasi/etničkoj pripadnosti majke (beli ne-Hispanolci, crnci koji nisu Španci, ne-Hispanolci, Hispanoamerikanci i druge rase ).