Naučnici pozivaju na holističku brigu o mentalnom zdravlju koja kombinuje fizičko i mentalno blagostanje

Naučnici pozivaju na holističku brigu o mentalnom zdravlju koja kombinuje fizičko i mentalno blagostanje

Kliničari često podrazumevaju da leče stanja mentalnog zdravlja raznim lekovima. Ovaj pristup, međutim, u velikoj meri zanemaruje ulogu okruženja, načina života i društvenih faktora. Stručnjaci za mentalno zdravlje moraju raditi na holističkoj slici upravljanja, tvrde Sidarta Ribeiro, Ana Paula Pimentel, Paulo Amarante i kolege sa Federalnog univerziteta Rio Grande do Norte, Federalnog univerziteta u Rio de Žaneiru i FIOCRUZ u Brazilu u časopisu otvorenog pristupa PLOS Mentalno zdravlje 4. juna.

Više ljudi nego ikada ima dijagnozu mentalnog zdravlja — posebno dece i mladih odraslih. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da stanja mentalnog zdravlja pogađaju najmanje jednu od osam osoba širom sveta.

Dok se farmaceutski tretmani poboljšavaju, Ribeiro i njegove kolege tvrde da je psihijatrija postala preterano medikalizovana, fokusirajući se na upotrebu lekova za upravljanje mentalnim zdravljem. Bolji put, kažu, uključuje integraciju lekova sa dubljim razumevanjem svih mentalnih i fizičkih faktora koji mogu uticati na mentalno zdravlje.

Holističkiji tretman, primećuju Ribeiro i njegove kolege, počinje od prava i dostojanstva pojedinca. Oni primećuju da modeli vršnjačke podrške i jačanje zajednice mogu poboljšati ishode za ljude u akutnoj mentalnoj krizi. Pored toga, oni sugerišu da bi psihijatrijski tretman mogao da integriše promene načina života kako bi se poboljšao san, ishrana i vežbanje (kao što su joga i kapuera).

Konačno, holistički menadžment mentalnog zdravlja uključuje angažovanje sa „unutrašnjim dijalozima“, koristeći pristupe kao što su psihoterapija, umetnička terapija i izlaganje prirodi. Psihijatrija, tvrde naučnici, mora da se bavi ne samo biologijom pojedinca, već i njihovim društvenim okruženjem, njihovim okruženjem i njihovim životima u celini.

Autori dodaju: „Nedostaci sna, ishrane, vežbanja, introspekcije i drugih stubova dobrog mentalnog zdravlja ne nastaju u vakuumu, oni su proizvedeni načinom na koji živimo (…) Vreme je da težimo ka prirodnijem i benigni pristup unapređenju mentalnog blagostanja, jačanjem veza sa sopstvenim telom, prirodom i zajednicom.“