Suđenje Hanteru Bajdenu: Optužba za nelegalno posedovanje oružja uz tvrdnje o zloupotrebi droge

Suđenje Hanteru Bajdenu: Optužba za nelegalno posedovanje oružja uz tvrdnje o zloupotrebi droge

U Federalnom sudu u Delaveru, suđenje Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsednika, započelo je sa uvodnim izlaganjima tužilaca i advokata odbrane. Tužioci su tvrdili da je Bajden bio „zavisnik od narkotika koji je lagao na formularu da bi kupio pištolj“, ističući da „niko nije iznad zakona“.

Tužilac Sekretarijata za pravosuđe Derek Hajns naglasio je da je Hanter Bajden nelegalno nabavio oružje, obmanjujući vlasti na formularu o nekorišćenju droge, iako je, prema tvrdnjama, bio zavisan od krek-a. Hajns je istakao da „nikome nije dozvoljeno da tako laže na federalnom formularu“ i da „nema izuzetaka od zakona“.

Sa druge strane, advokat odbrane Ejb Louvel tvrdi da dokazi pokazuju da Bajden nije svesno prekršio zakon i da nije imao nameru da obmane. Louvel je sugerisao da Bajden nije smatrao da ima problem sa drogom u trenutku kupovine oružja i da pitanje na formularu nije bilo jasno postavljeno.

Suđenje je započelo uz prisustvo prve dame DŽil Bajden i supruge Hantera Bajdena, a porotnici su imali priliku da čuju audio izvode iz memoara Hantera o njegovom boravku u Delaveru i upotrebi droge nakon smrti brata. Hanter Bajden je negirao krivicu za tri tačke optužnice koje ga terete za nelegalno posedovanje oružja.