Pentagon naručuje HIMARS lansere u vrednosti od skoro 2 milijarde dolara

Pentagon naručuje HIMARS lansere u vrednosti od skoro 2 milijarde dolara

Pentagon je u ponedeljak objavio proširenje ugovora s proizvođačem oružja Lokid Martin za isporuku višecevnih raketnih bacača M142 visoke pokretljivosti artiljerijskog raketnog sistema (HIMARS). Vrednost naručene opreme povećana je na gotovo dve milijarde dolara. Prvobitni ugovor od 861 milion dolara za nabavku lansera je objavljen prošlog meseca, s očekivanim završetkom do maja 2026. Izmenjeni ugovor sada iznosi 1,93 milijarde dolara, a datum završetka je pomeren za dve godine. Pored same vojne opreme, proizvođač oružja će pružiti i prateće usluge podrške.

Američka vojska nije otkrila detalje o nabavci, kao što su krajnji korisnik lansera ili tačan broj vozila. Prethodni ugovori sugerišu da je cena jednog sistema oko 21 milion dolara. Na primer, u februaru 2019. Poljska je kupila 20 lansera HIMARS za 414 miliona dolara. Nova nabavka Pentagona verovatno uključuje oko 100 vozila.

Sistemi ovog tipa su široko korišćeni tokom sukoba između Rusije i Ukrajine, gde je Kijev dobio desetine lansera od svojih zapadnih saveznika. Evropske vojske takođe su koristile HIMARS derivate. Dok se ovi sistemi smatraju visokopreciznim oruđem za napad na mete visoke vrednosti, ostaci iz HIMARS municije su bili pronađeni nakon udara na civilne ciljeve.

Ruska vojska tvrdi da je uništila nekoliko jedinica HIMARS-a tokom sukoba. Neki od ovih događaja su potvrđeni video snimcima iz vazdušnog nadzora, koje je objavila Moskva.