Nova metoda nudi bržu i precizniju identifikaciju patogena, čak i u složenim sekvencama DNK

Nova metoda nudi bržu i precizniju identifikaciju patogena, čak i u složenim sekvencama DNK

Tim istraživača sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Case Vestern Reserve razvio je novu metodu za amplifikaciju, testiranje i analizu ciljne DNK sekvence.

Ova nova tehnika, ili reakcija, poznata kao AMPLON (Amplifiing DNK vith Multiarm Priming and Looping Optimization of Nucleic Acid), nudi alternativu prethodno prihvaćenoj metodi lančane reakcije polimeraze (PCR) „zlatnog standarda“, otvarajući mogućnost za više primena. u medicinskoj dijagnostici.

Nalazi tima nedavno su objavljeni u časopisu Advanced Materials.

„AMPLON ima potencijal da pozitivno promeni način na koji se obavljaju molekularna analiza i klinička dijagnostika“, rekao je Mohamed S. Draz, docent na Medicinskom fakultetu i glavni istraživač studije, „od dijagnostike zaraznih bolesti do personalizovane medicine i zaštite životne sredine praćenje“.

Istraživači koriste takvu tehnologiju da uporede DNK bolesnih ćelija sa DNK zdravih ćelija, omogućavajući im da bolje razumeju promene koje se dešavaju kako bolest napreduje i kako je lečiti.

AMPLON obezbeđuje nekoliko produžetaka duž DNK lanca kako bi se istovremeno povećala brzina i tačnost sinteze DNK u uslovima konstantne temperature.

Korišćenje ovog novog pojednostavljenog procesa eliminiše potrebu da se radi između ekstremnih visokih i niskih temperatura koji mogu izazvati stres na materijalima. Takođe čini proces pojačanja strukturiranijim i pristupačnijim, posebno u okruženjima gde je precizna kontrola temperature izazovna.

Koristeći tradicionalnu PCR metodu, uzorak DNK se zagreva tako da se može odvojiti na dva dela jednolančane DNK. Zatim, enzim gradi dva nova lanca DNK, koristeći originalne niti kao šablone. Proces je zamoran, dugotrajan i skup.

„Razvili smo novu metodu amplifikacije DNK koja ne zahteva glomaznu laboratorijsku opremu, ali se može sprovesti u jednom koraku iu različitim okruženjima“, rekao je Draz. „Što je još važnije, naš pristup ne slabi enzime poput PCR metode.“

AMPLON-ov višekraki DNK prajmer može pretvoriti nedostatke enzima u prednosti kako bi se poboljšala efikasnost amplifikacije i proizveli dosledni rezultati.

„Uspeli smo da poboljšamo pojačanje i smanjimo vreme pojačanja za 50%“, rekao je Draz. „Naš pristup ima potencijal da dramatično promeni način na koji se vrši amplifikacija nukleinske kiseline, pružajući umesto toga prenosivo, pouzdano i isplativo rešenje za aplikacije, u rasponu od dijagnostike na mestu nege do istraživanja na terenu.“