Neoadjuvantna imunoterapija za ranu fazu melanoma pokazuje pozitivne rezultate

Neoadjuvantna imunoterapija za ranu fazu melanoma pokazuje pozitivne rezultate

Čini se da je imunoterapija pre operacije kod pacijenata sa metastatskim melanomom posebno uspešna. Nekih 59% pacijenata tako dobro reaguje na ovu terapiju da pomoćni tretman više nije potreban, pokazuju rezultati NADINA studije.

Studiju NADINA, koju su predvodili istraživači sa Holandskog instituta za rak, proglasila je Nature Medicine jednom od jedanaest kliničkih studija sa najvećim uticajem na zdravstvenu zaštitu u 2024. godini.

Studija sada dokazuje da ovo nije bila prazna tvrdnja, kao što pokazuju rezultati koje je predstavio medicinski onkolog i vođa istraživanja Kristijan Blank tokom ASCO 2024, međunarodnog kongresa Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu. Rezultati su takođe objavljeni u Nev England Journal of Medicine.

Standardni tretman za pacijente sa metastatskim karcinomom kože (melanom stadijum III) sastoji se od uklanjanja lokalnih limfnih čvorova, nakon čega sledi jednogodišnji adjuvantni tretman imunoterapijom ili ciljanom terapijom.

„Uprkos tome, još uvek vidimo recidiv bolesti u roku od tri do pet godina kod skoro polovine ovih pacijenata“, objašnjava Blank. Zato je pre 10 godina postavio ispitivanje OpACIN, u kojem je imunoterapija pre operacije (neoadjuvantna imunoterapija) upoređivana sa imunoterapijom posle operacije (adjuvantna terapija).

Studija je pokazala da neoadjuvantna imunoterapija može da izazove jači i širi imuni odgovor protiv tumora, po cenu više neželjenih efekata.

Blank kaže: „Zato smo započeli ispitivanje OpACIN-neo, upoređujući tri rasporeda sa različitim dozama i na kraju pronašli siguran i efikasan raspored. U sledećem PRADO ispitivanju, primenili smo ovu optimalnu dozu na 99 pacijenata. Pacijenti koji su dobro reagovali na tretman je bio u mogućnosti da odustane od operacije i adjuvantnog lečenja.“

Godine 2022. Blank i njegova istraživačka grupa objavili su rezultate PRADO studije, u kojoj je 60 od 99 pacijenata sa metastatskim melanomom dobro reagovalo na imunoterapiju pre operacije. „Sprovođenje ovih studija je na kraju dovelo do dizajna ispitivanja NADINA, prvog ispitivanja faze III koje je istraživalo inhibiciju neoadjuvantne kontrolne tačke za ranu fazu melanoma“, navodi Blank.

U međunarodnom ispitivanju NADINA koje je pokrenuo međunarodni istraživač, 423 pacijenta su randomizirana u dve grupe: prva grupa je primila dva tretmana imunoterapije ipilimumabom i nivolumabom, nakon čega je usledila operacija. Druga grupa je primila standardni tretman koji je uključivao operaciju nakon čega je usledilo 12 rundi imunoterapije nivolumabom.

„Kod 59% pacijenata koji su primili imunoterapiju pre operacije, tumor je skoro u potpunosti ili potpuno nestao, što je značilo da im nije bio potreban dodatni tretman.“ Čak i ljudi koji nisu dobro reagovali na terapiju i imali su nepovoljnu prognozu imali su koristi od terapije: mogli su da započnu adjuvantno lečenje imunoterapijom ili ciljanom terapijom nakon operacije.

Efekat tretmana postaje očigledan brzo. Posle godinu dana, skoro 84% pacijenata koji su primali neoadjuvantni tretman i dalje su bili bez tumora, u poređenju sa 57% grupe koja je primala standardni tretman.

Blank kaže: „Pacijenti čiji su tumori skoro u potpunosti ili potpuno nestali, videli su još bolje rezultate; 95% je ostalo bez tumora, nakon samo šest meseci lečenja.“

Sve u svemu, 76% pacijenata čiji su tumori samo delimično nestali još uvek je bilo bez tumora godinu dana nakon početka lečenja, u poređenju sa 57% pacijenata koji nisu dobro reagovali na neoadjuvantnu terapiju. Ove dve grupe pacijenata su dobile dodatni adjuvantni tretman nakon neoadjuvantnog lečenja i operacije. Za tri godine istraživači očekuju da znaju da li se ovaj pozitivan trend nastavlja i da li bi mogao poboljšati preživljavanje. Sledeći izazovi u ovoj oblasti biće poboljšanje ishoda lečenja pacijenata koji su reagovali manje povoljno.

Pored veće šanse za preživljavanje bez tumora, većina pacijenata je mogla da skrati vreme lečenja na samo šest nedelja. Blank kaže: „Lečenje je mnogo jeftinije — 16.000 evra umesto 68.000 evra, što bi oslobodilo oko 30 do 40 miliona evra u Holandiji, a moglo bi dostići milijardu evra širom sveta.

Lečenje još uvek treba da bude registrovano i odobreno u Holandiji da bi se kvalifikovalo za pokriće zdravstvenog osiguranja. Zbog toga neće biti odmah dostupan. Blank kaže: „Razgovaramo sa raznim državnim organima kako bismo osigurali da tretman na kraju može biti pokriven.“

Postoje mnoge studije koje se bave neoadjuvantnim tretmanima za različite tipove raka, uključujući rak pluća, rak mokraćne bešike i rak dojke. „Ova ispitivanja često kombinuju neoadjuvantni pristup sa standardnim adjuvantnim tretmanom nakon operacije, umesto prilagođavanja tretmana odgovoru na neoadjuvantni deo“, objašnjava Blank.

„Ispitivanje NADINA je prvo ispitivanje u onkološkoj oblasti koje je istraživalo čisto imunoterapeutski i personalizovani tretman. Na kraju želimo da budemo u mogućnosti da pružimo personalizovanu imunoterapiju čitanjem RNK tumora kod svakog pojedinačnog pacijenta i pružanjem tretmana koji znamo da najbolje funkcioniše na osnovu rezultata“.