The Vashington Post se bori sa žurno najavljenim restrukturiranjem, nakon odlaska urednika

The Vashington Post se bori sa žurno najavljenim restrukturiranjem, nakon odlaska urednika

Vašington post je suočen sa internim promenama nakon što je izvršni urednik lista neočekivano napustio poziciju, a objavljen je brzopleto sproveden plan restrukturiranja, u cilju zaustavljanja gubitka čitalaca tokom poslednjih godina.

Izdavači Vil Luis i Met Marej, ovaj drugi bivši urednik Volstrit žurnala, sastali su se sa novinarima i urednicima Posta kako bi pojasnili promene najavljene u mejlu poslatom u nedelju uveče.

Plan uključuje podelu redakcije na tri odvojena odeljenja sa nadzornicima koji će izveštavati Luisa — jedno za osnovno izveštavanje, drugo za mišljenja, i treće posvećeno privlačenju novih čitalaca kroz inovativnu upotrebu društvenih medija, videa, veštačke inteligencije i prodaju.

Iako će Marej privremeno zameniti Bazbija tokom predsedničkih izbora u novembru, konačni plan ne predviđa postavljanje novog izvršnog urednika koji bi nadgledao celu redakciju. Prema navodima Posta, Bazbi se nije dopao ovaj plan te je radije odlučila da napusti list nego da preuzme vođenje jedne od divizija.

Luis nije bio dostupan za intervju u ponedeljak, a Buzbee nije odmah odgovorila na poruke.

Novo odeljenje, nazvano „trećim urednikom“, koje je kreirano s ciljem privlačenja novih čitalaca, izaziva određenu nepoznatost. Dok je ranije Post imao posebnu zgradu za tim koji vodi digitalne proizvode, poslednjih godina se ti timovi integrišu sa redovnom redakcijom, kao i u mnogim drugim medijskim organizacijama. Prema rečima Salivan, teško je proceniti kako će nova struktura funkcionisati i očekuje se da će doći do promena kako se bude primenjivala.

Postoje bitna pitanja u vezi sa restrukturiranjem, uključujući zabrinutost da bi podela redakcije na tri dela mogla dovesti do fragmentacije ukupnog izveštavanja Posta. Da li će razdvajanje na različite jedinice ometati saradnju koja je neophodna za fluidno multiplatformsko novinarstvo?

Marej će preuzeti vođenje ove divizije nakon izbora, dok će Robert Vinet, dugogodišnji urednik u Telegrafu u Engleskoj koji je radio sa Luisom, preuzeti osnovne funkcije izveštavanja u Postu.

Članovi osoblja Posta izražavaju zabrinutost zbog činjenice da trojica muškaraca, od kojih su dvojica rođena u Britaniji, vode list u ovom ključnom trenutku.

Druge novinske organizacije u SAD sa liderima rođenim u Britaniji uključuju The Vall Street Journal, CNN i The Associated Press.

Luis je istakao da će Post eksperimentisati sa različitim modelima pretplate za digitalne čitaoce, omogućavajući im da pristupe određenim temama ili pričama umesto celokupnog paketa, slično kao što to radi Politico. Buzbee je kao urednik unapredila pokrivanje tema kao što su kuvanje i klimatske promene, koje su privlačile određene čitaoce.

Luis je istakao važnost pronalaženja načina da dopre do miliona Amerikanaca koji žele biti informisani, ali smatraju da tradicionalni novinski proizvodi ne zadovoljavaju njihove potrebe.

U jednom smislu, napori da se organizacije poput Posta učine privlačnijim za pretplatnike mogu uticati na lokalne vesti, jer novine traže više domaćih i međunarodnih čitalaca, što manje podstiče investicije u pokrivanje lokalnih vesti.