Izrael je saopštio da su još 4 taoca mrtva u Gazi, uključujući 3 starija muškarca iz Hamasa

Izrael je saopštio da su još 4 taoca mrtva u Gazi, uključujući 3 starija muškarca iz Hamasa

Izraelska vojska je objavila da je pronašla tela četiri taoca koji su kidnapovani u oktobru prošle godine, među kojima su tri starije osobe koje su snimljene kako mole za slobodu. Ova vest dolazi u vreme kada se intenzivira pritisak na izraelsku vladu da prihvati američki predlog prekida vatre kako bi se omogućio povratak talaca iz Gaze i okončao dugotrajan sukob.

Prema informacijama Foruma talaca, lokalne grupe koja zastupa porodice talaca, oko 80 talaca se još uvek nalazi u Gazi, dok su posmrtni ostaci 43 osobe već identifikovani. Predlog američkog predsednika Džoa Bajdena za prekid vatre suočava se sa otporom izraelskog rukovodstva koje tvrdi da će nastaviti vojne operacije protiv Hamasa sve dok se ta grupa ne uništi.

Muškarci koji su proglašeni mrtvim bili su kidnapovani i odvedeni u Gazu, gde su zadržavani dok su bili živi, prema tvrdnjama Foruma talaca. Porodice talaca apeluju na vladu da odobri novi plan prekida vatre kako bi se okončao ovaj ciklus nasilja.

Oko 100 zarobljenika je oslobođeno tokom razmene talaca u novembru prošle godine. Trojica muškaraca koji su sada proglašeni mrtvim imaju srodnike koji su bili deo te razmene.

Portparol izraelske vojske, kontraadm. Daniel Hagari, izjavio je da su četvorica taoca ubijena tokom vojne operacije u centralnoj Gazi. Njihova tela i dalje drži Hamas, a vojska istražuje okolnosti njihove smrti.

Izrael je suočen sa kritikama zbog svojih vojnih operacija u Gazi, gde je prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze poginulo više od 36.000 Palestinaca. Izraelska ofanziva je dovela do prekida dotoka humanitarne pomoći u južni grad Rafah, što je dovelo do širenja gladi među civilnim stanovništvom.