Velika Britanija: Ukrajina neće pokrenuti Treći svetski rat

Velika Britanija: Ukrajina neće pokrenuti Treći svetski rat

Rastuće napetosti između Rusije i Zapada u vezi sa situacijom u Ukrajini nisu nužno uvod u Treći svetski rat, prema mišljenju admirala Tonija Radakina, načelnika štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Tokom intervjua za Skaj Njuz povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 1944. godine, Radakin je izneo svoje stavove o trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

Admiral je istakao da je Putinova namera da izbegne sukob sa NATO-om i da nuklearni rat nije u interesu Rusije. Ipak, upozorio je na značaj opreza prilikom tumačenja situacije, ističući da svet jeste postao opasnije mesto, ali da treba pažljivo razlikovati ozbiljne pretnje od prethodnih perioda krize.

S druge strane, predsednik Putin je upozorio na „stalnu eskalaciju“ NATO-a i moguće ozbiljne posledice takvih poteza. Ruski zvaničnici su direktno upozorili SAD na potencijalno fatalne posledice pogrešnih procena u vođenju spoljne politike.

Admiral Radakin preuzeo je dužnost načelnika štaba odbrane u novembru 2021. godine i od tada aktivno prati razvoj situacije. U svom intervjuu, istakao je da Rusija može taktički napredovati na terenu, ali da je cilj Moskve da sukob bude završen brzo. Takođe je izrazio uverenje u sposobnost Ukrajine da se suprotstavi izazovima i uspešno se izbori sa situacijom.

Ukupno gledano, situacija između Rusije, Zapada i Ukrajine zahteva pažljivo praćenje i diplomatski pristup kako bi se izbegle potencijalno katastrofalne posledice.