Najraniji dokazi o slatkoj vodi koja donosi život na Zemlji

Najraniji dokazi o slatkoj vodi koja donosi život na Zemlji

Novo istraživanje pod vodstvom Curtina pronašlo je dokaze da se slatka voda na Zemlji, koja je neophodna za život, pojavila prije oko 4 milijarde godina — 5 stotina miliona godina ranije nego što se mislilo.

Studija pod nazivom „Početak Zemljinog hidrološkog ciklusa pre četiri milijarde godina ili ranije“, objavljena je u časopisu Nature Geoscience.

Glavni autor dr Hamed Gamaleldien, pomoćni istraživač u Curtinovoj školi za Zemlju i planetarne nauke i docent na Univerzitetu Kalifa, UAE, rekao je da su istraživači analizirajući drevne kristale sa Džek Hilsa u regionu Srednjeg Zapada Zapadne Australije pomerili vremensku liniju za pojavu slatke vode samo nekoliko stotina miliona godina nakon formiranja planete.

„Uspeli smo da datiramo poreklo hidrološkog ciklusa, koji je kontinuirani proces kroz koji se voda kreće oko Zemlje i koji je ključan za održavanje ekosistema i podržavanje života na našoj planeti“, rekao je dr Gamaleldien.

„Ispitivanjem starosti i izotopa kiseonika u sićušnim kristalima minerala cirkona, pronašli smo neobično lagane izotopske potpise još pre 4 milijarde godina. Takvi lagani izotopi kiseonika su obično rezultat vruće, slatke vode koja menja stene nekoliko kilometara ispod Zemljine površine. površine.

„Dokazi o slatkoj vodi ovako duboko u Zemlji osporavaju postojeću teoriju da je Zemlja bila potpuno prekrivena okeanom pre 4 milijarde godina.

Koautor studije dr Hugo Oliruk, sa Škole za nauku o Zemlji i planeti Univerziteta Curtin, rekao je da je ovo otkriće ključno za razumevanje kako se Zemlja formirala i kako je nastao život.

„Ovo otkriće ne samo da baca svetlo na ranu istoriju Zemlje, već takođe sugeriše da su kopnene mase i slatka voda postavili scenu da život procveta u relativno kratkom vremenskom periodu — manje od 600 miliona godina nakon formiranja planete“, rekao je dr Oliruk.

„Nalazi označavaju značajan korak napred u našem razumevanju rane istorije Zemlje i otvaraju vrata za dalje istraživanje porekla života.“

Autori su deo Grupe za istraživanje dinamike Zemlje i Grupe za vremenske skale mineralnih sistema, koje se nalaze u okviru Kurtinove škole za nauku o Zemlji i planeti, i Centra Džon de Leter.

Deo istraživanja je obavljen korišćenjem instrumenta CAMECA 1300HR3 u objektu Large Geometry Ion Microprobe (LGIM) Centra Džon de Laeter.