Iznenađenje: Otkriven najveći genom na Zemlji

Iznenađenje: Otkriven najveći genom na Zemlji

Na udaljenom pacifičkom ostrvu otkrivena je paprat koja je postala nosilac Ginisovog rekorda zbog posjedovanja najvećeg genoma na Zemlji. Nova Kaledonija, dom Tmesipteris oblanceolate, sada je poznata po više od 50 puta više DNK u svojim jezgrima ćelija u poređenju sa ljudima. Ovaj genom, sa svojih 160 gigabajtnih parova, premašuje prethodnog rekordera, japansku cvetnicu Paris japonica, za sedam procenata. Ljudski genom, u poređenju, iznosi 3,1 gigabajta.

Naučnici su iznenađeni otkrićem ovako velikog genoma, što je navelo Ilia Leitcha iz Kraljevske botaničke bašte Kju da istakne kako su pomislili da su već dostigli biološku granicu. Paprat, koja raste pet do deset centimetara visoko, isključivo se nalazi u Novoj Kaledoniji. Studija, objavljena u časopisu iScience, rezultat je zajedničkog rada istraživača koji su posetili glavno ostrvo Grand Terre 2023. godine.

Ginisova knjiga rekorda dodelila je paprati titulu najvećeg genoma, ističući da rekorderi nisu uvek najupečatljiviji spolja. Ljudi, koji imaju više od 30 triliona ćelija, imaju jezgra koja sadrže DNK, odnosno genoma, koji se može posmatrati kao uputstvo za život organizma.

Veliki genom može imati negativne posledice, s obzirom na to da zahteva veće ćelije kako bi ga sadržale. To može rezultirati sporijim rastom i ograničenim reproduktivnim mogućnostima organizma. Ova karakteristika može uticati na adaptaciju biljaka na klimatske promene, promene u korišćenju zemljišta i druge izazove životne sredine.

Leitch smatra da, iako mogu postojati organizmi sa još većim genomima, je T. oblanceolata blizu granice. Naučnici nisu sigurni koju svrhu ima većina DNK u ovako velikim genomima, ali ističu da bi ta „smeća DNK“ mogla imati funkciju koju tek treba otkriti.

Džonatan Vendel, botaničar sa Državnog univerziteta Ajove, smatra da je izuzetno koliko DNK paprat sadrži, ističući da to predstavlja prvi korak u razumevanju značenja evolutivnih uzroka i posledica ovakvih varijacija u genomima.