Zelenski: Dozvola Amerike da HIMARS-om udarimo na Rusiju nije dovoljna

Zelenski: Dozvola Amerike da HIMARS-om udarimo na Rusiju nije dovoljna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama što su Kijevu dozvolile da koristi artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) koji je isporučen u regionu Harkova, ali je dodao da to nije dovoljno, prenosi Rojters.

„Ukrajina trpi ponovni napad ruskih snaga, više od dve godine nakon početka invazije“, ukazao je Zelenski tokom razgovora s predstavnicima stranih medija na marginama konferencije Šangri-La dijalog u Singapuru.

Kako je objasnio Zelenski, prvo morate tehnički razumeti kako se odvija rat na granici sa Ruskom Federacijom, gde je stacionirana ruska artiljerija i dalekometno oružje. Rusija takođe izvodi udare iz sistema S-300 i ima 10.000 projektila. Konkretno, kao primer, Rusija udara na civilno stanovništvo grada Harkova.

„A ruske udare svi vide i vide hiljade mrtvih… Tražimo da nam dozvole da gađamo opremu Ruske Federacije koja se nalazi na granici, da gađamo vojne aerodrome. Tačno odakle svakog dana i svake noći poleću avioni flote Ruske Federacije i gađaju različitim projektilima našu civilnu infrastrukturu – brane, energetiku, škole, univerzitete“, ukazao je šef države.