Pentagon traži knjige o ruskoj vojnoj strategiji

Pentagon traži knjige o ruskoj vojnoj strategiji

Ministarstvo odbrane SAD je izdalo nalog za nabavku nekoliko knjiga autora sa Zapada koji se bave ruskim i kineskim vojnim strategijama. Ove knjige su namenjene osoblju američkog vazduhoplovstva koje je stacionirano na vazduhoplovnoj bazi Maksvel u Alabami, gde se nalazi Agencija za istorijska istraživanja vazduhoplovstva i Vazdušni univerzitet.

Narudžbina, koja je obavljena putem vladinog sistema e-nabavki sredinom maja, uključuje knjige poput „Strategija: Osnovi ruske umetnosti strategije“ autora Ofera Fridmana sa King’s College London, „Velika ruska strategija u eri globalnog nadmetanja moći“ od autora Endrua Monahana, i „Putinov rat protiv Ukrajine: ruska kampanja za globalnu kontrarevoluciju“ autora Samjuela Ramanija. Takođe su naručene i knjige poput „Sedam vojnih klasika drevne Kine“, kao i dve knjige o borbenoj primeni veštačke inteligencije i svemirskom ratovanju.

Pentagon planira da kupi 600 primeraka svake od nabavljenih knjiga do sredine juna.

Još u februaru, Direkcija za doktrinu kombinovanog naoružanja (CADD) američke vojske izdala je pregled ruske vojne strategije i taktike na 280 stranica, fokusirajući se posebno na kopnene snage i različite scenarije za potencijalnu konfrontaciju između SAD i Rusije.

CADD je promovisao ovaj dokument na društvenim mrežama postavljajući pitanje čitaocima: „Da li poznajete svog neprijatelja?“

Materijali nisu označeni kao poverljivi i namenjeni su vojnim oficirima SAD, kao i onima koji služe u savezničkim vojskama.

Autori pregleda su istakli da su analizirali vojna dešavanja u Ukrajini, uz napomenu da će njihova otkrića verovatno morati biti revidirana zbog toga što sukob još uvek traje.

Prema dokumentu, postoji „velika verovatnoća“ da će budući ruski lideri u bliskoj budućnosti slediti sličnu politiku kao trenutna vlada, što može dovesti do izazova za relativnu poziciju uticaja SAD u globalnom poretku, izbegavajući direktnu konfrontaciju sa američkom vojskom.

Ova studija je deo serije pregleda vojski drugih zemalja kao što su Kina, Severna Koreja i Iran.