Ozempic smanjuje rizik od dijabetesne bolesti bubrega

Ozempic smanjuje rizik od dijabetesne bolesti bubrega

Naučnici istražuju lek Ozempic u realnom vremenu, dok se recepti za suzbijanje apetita širom sveta sve više propisuju. Početni lek za dijabetes sada pokazuje obećavajuće rezultate za zdravlje srca, čak i kod osoba koje ne gube mnogo kilograma. Novo međunarodno ispitivanje, podržano od strane Novo Nordisk-a, proizvođača Ozempic-a, otkriva da niže doze ovog leka mogu imati koristi za zdravlje bubrega.

Studija je obuhvatila preko 3.500 osoba sa dijabetesom tipa 2 i hroničnom bolešću bubrega iz 28 zemalja. Učesnici su nasumično primili nedeljne doze semaglutida, aktivnog sastojka Ozempic-a, ili placebo. Osobe koje su primale lek pokazale su manji rizik od gubitka funkcije bubrega, smanjen pritisak i telesnu težinu u poređenju sa placebom.

Nakon 3,4 godine, učesnici na leku imali su manji rizik od bubrežnih poremećaja, srčanih udara i smrtnosti u poređenju sa placebom. Nefrolog Vlado Perković ističe značaj ovog otkrića za populaciju sa dijabetesom. Dijabetes tipa 2 često dovodi do bolesti bubrega, pa je istraživanje potencijalnih terapija ključno.

Semaglutid, aktivni sastojak Ozempic-a, pokazuje pozitivne efekte na zdravlje srca i bubrega, iako još nije potpuno jasno zašto. Istraživači veruju da lek može direktno delovati na bubrege, smanjujući upalu i oksidativni stres. Takođe, snižavanje nivoa glukoze i težine može olakšati rad bubrega.

Dalja istraživanja su neophodna kako bi se potvrdili ovakvi efekti leka. Preporuke Američkog udruženja za dijabetes i Korejske asocijacije za dijabetes već podržavaju korišćenje agonista GLP-1 receptora za osobe sa dijabetesom i bolešću bubrega. Nastavak istraživanja će otkriti da li ovi lekovi imaju koristi i za osobe sa hroničnom bolešću bubrega uopšte.