Premijerka Estonije: Članstvo Ukrajine u NATO-u ključno čak i bez povratka teritorija od Rusije

Premijerka Estonije: Članstvo Ukrajine u NATO-u ključno čak i bez povratka teritorija od Rusije

Eventualni prijem Ukrajine u NATO bio bi značajan korak za Kijev, čak i ako se ne uspe u povratku izgubljenih teritorija od strane Rusije, prema estonskoj premijerki Kaji Kalas. Ova izjava je usledila nakon što je NATO jasno stavio do znanja da članstvo Ukrajine neće biti razmatrano dok traje sukob sa Rusijom.

Frenk Gardner, dopisnik BBC-ja za bezbednost, postavio je pitanje premijerki Kalas da li postoji alternativni plan ukoliko bi Ukrajina izgubila sukob. Kalas je odgovorila da njihova strategija nije zasnovana na planu B za poraz, već da se fokusiraju na plan A koji podrazumeva pružanje vojne pomoći Kijevu.

Kalas ističe da pobeda u Ukrajini nije samo pitanje teritorije, već da bi ulazak u NATO predstavljao značajnu korist čak i bez vraćanja celokupne teritorije, jer bi zemlja bila pod zaštitom NATO saveza.

Estonija se ističe kao jedan od najaktivnijih zagovornika pružanja vojne pomoći Kijevu među evropskim članicama NATO saveza. Do sada su donirali preko 520 miliona evra vojne pomoći Ukrajini, što predstavlja oko 1,4% baltičke zemlje BDP-a.

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO savezu pod vođstvom SAD-a u 2022. godini, ali još uvek nije dobila preciznu mapu puta ka članstvu. Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, je naglasio da Ukrajina ne može postati članica dok se ne reši sukob sa Rusijom.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, odbacuje odustajanje od pretenzija na Krim i druge teritorije koje su trenutno deo Rusije. Od početka 2024. godine, potpisao je bilateralne sporazume o bezbednosti sa nekoliko članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, koji garantuju nastavak vojne pomoći, ali ne obavezuju zapadne zemlje da tretiraju sukob u Ukrajini kao napad na sopstvenu teritoriju.

Rusija navodi težnju Ukrajine ka NATO-u kao osnovni uzrok trenutnih tenzija sa Zapadom. Moskva smatra da proširenje NATO-a na istok predstavlja pretnju i odlučno se protivi daljem širenju alijanse. Istovremeno, Rusija zahteva da Kijev prizna nove teritorijalne realnosti kako bi mirovni pregovori mogli biti uspešni.