Proračuni predviđaju da će veliki deo kamiona u Danskoj raditi na struju u narednih 10 godina

Proračuni predviđaju da će veliki deo kamiona u Danskoj raditi na struju u narednih 10 godina

Prelazak na električne automobile je uveliko u toku. Danska je na prelazu u godinu dostigla 200.000 registrovanih električnih automobila, a prošle godine su električni automobili činili 36 odsto svih novoregistrovanih automobila. Međutim, cifra je sasvim drugačija za električne kamione.

Električni kamioni čine samo oko 1% ukupne flote kamiona u Danskoj. Međutim, prema novim proračunima, ova cifra će se uskoro značajno promeniti. U stvari, proračuni predviđaju da će prelazak sa kamiona na fosilna goriva na električne kamione nadmašiti tranziciju putničkih automobila u Danskoj.

„U svim scenarijima koje smo izračunali, čini se da će prelazak sa dizel na električne kamione prestići prelazak sa automobila na fosilna goriva na električne automobile. Testirali smo različite scenarije i svi oni ukazuju da će procenat kamiona koji rade na struju biti mnogo veći od one za putničke automobile u narednih 10 godina“, kaže Jeppe Rich, profesor na DTU Management-u, koji je zajedno sa docentom Ahmedom Karamom napravio proračune.

Ako pogledate klimatske brojke, tranzicija će biti značajna. Na putevima u EU, teška vozila teža od 12 metričkih tona čine više od 25% emisija gasova staklene bašte. Zbog toga je Evropska komisija uvela strožije standarde emisije CO 2 za teška vozila, sa ciljem smanjenja od 45% do 2030. i 90% do 2040. godine, u poređenju sa nivoom iz 2019. godine.

Upravo su teška vozila na kojima se zasnivaju proračuni Uprave DTU. Tačnije, poluprikolice — kamioni težine preko 12 metričkih tona sa jednom pričvršćenom prikolicom — koji prevoze robu unutar Danske. Kamioni poluprikolice čine oko 33% kamiona u Danskoj, ali čine oko 67% pređenih kilometara.

„Konkretno, pogledali smo linijsku vučnu mrežu, gde kamioni prevoze robu od jednog skladišta do drugog pre nego što manja vozila pokupe robu i odvezu je u gradove. To su kamioni za koje proračuni predviđaju da će svi do 2035. godine raditi na struju. “, kaže Džepe Rič

Između ostalih organizacija, Zelena tranzicija Danske (Radet za Grøn Omstilling) takođe predviđa veliku tranziciju i procenjuje da će oko polovina kamiona u Danskoj raditi na struju 2035. godine, dok Danska agencija za energetiku očekuje da će oko petine kamioni će do tada raditi na struju.

Proračuni su zasnovani na više faktora koji mogu uticati na brzinu tranzicije.

Jedan od političkih aspekata koji bi mogao imati uticaja su nove putarine i putarine koje će stupiti na snagu 2025. Kamioni teški od 12 metričkih tona će od 2025. morati da plaćaju putarinu prema pređenoj kilometraži u Danskoj. Putarina će biti diferencirana prema emisiji CO 2 kamiona, što znači da će zeleni kamioni morati da plaćaju najmanje.

„Brzina tranzicije zavisi, između ostalog, od toga da li će biti dovoljno brzih punjača i boljih baterija, cena kamiona i političkih aspekata u vidu nameta. Ako zamislimo da razvoj ide kako je planirano sa predstojećim porezima i brze punjače, verujemo da je potpuni prelazak na električnu energiju moguć u narednih deset godina, međutim, to će zahtevati ulaganja u industriju“, kaže Ahmed Karam.

Pored ušteda zelene boje na putevima, novi parkovi za punjenje će takođe motivisati industriju da radi na struju. U Danskoj se skoro 700 miliona DKK ulaže u plan za uvođenje, koji uključuje uspostavljanje 25 punjača sa 175 stanica za brzo punjenje. Prema planu, prvih pet punjača biće otvoreno 2025. godine, dok će preostalih 20 biti uspostavljeno neprekidno do 2030. godine.

Uprkos mnogim podsticajima za tranziciju, ona pre svega zahteva da same kompanije daju prednost električnim kamionima u odnosu na fosilne.

„Razgovarali smo sa nekoliko zainteresovanih strana u industriji koji potvrđuju da su trendovi razvoja električnih kamiona. Ali razgovarali smo i sa drugima koji su konzervativniji i samo treba da vide da li će novi kamioni moći da funkcionišu u praksi. je sigurno da oni osećaju pritisak svojih poslovnih partnera koji žele dostavu bez CO 2 Tako da je, naravno, pitanje cene i konkurentnosti, čini se da će cene akumulatora za kamione pasti učiniće kamione finansijski atraktivnijim“, kaže Džepe Rič.

Na drugom mestu u DTU-u se razvijaju druga rešenja za organizovanje proizvodnje električne energije, tako da može da zadovolji sve veće potrebe za punjenjem. To se radi kroz EU inovacioni projekat Begonia, koji zajedno sa kompanijama iz industrije traži nova rešenja.

„Kompanije koje vode velike paketne centre navode da će manji kamioni koji prevoze robu do poslednjih kilometara u gradovima prvi preći na struju. Nisam siguran da će stvari ići tako brzo za velike kamione, gde osećam Ali kako se baterije poboljšaju, u nekom trenutku će i veliki kamioni raditi na struju“, kaže Henrik Madsen, profesor na DTU Compute, koji radi na projektu Begonia.