Eksperti upozoravaju da se SAD suočavaju sa epidemijom polno prenosivih infekcija koja je van kontrole

Eksperti upozoravaju da se SAD suočavaju sa epidemijom polno prenosivih infekcija koja je van kontrole

Prema Nacionalnoj koaliciji direktora spolno prenosivih bolesti, SAD se suočavaju sa epidemijom seksualno prenosivih infekcija koja je van kontrole.

Upozorenje, izdato u januaru, usledilo je nakon objavljivanja godišnjeg izveštaja sa podacima o polno prenosivim infekcijama od strane američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ogorčenje službenika javnog zdravlja može se osetiti u prvoj rečenici onlajn objave.

„Opet,“ navodi se na sajtu CDC-a, „u Sjedinjenim Državama prijavljeno je više od 2,5 miliona slučajeva hlamidije, gonoreje i sifilisa“.

Najčešća polno prenosiva infekcija u SAD 2022. bila je klamidija, koja je godinama ostala na prvom mestu. Ipak, nedavni porast sifilisa najviše brine zdravstvene službenike.

Prema podacima CDC-a, broj slučajeva sifilisa svih stadijuma povećan je za 80 odsto u poslednjih pet godina.

Iako većina misli da se odrasli zaraze SPI, sifilis takođe ugrožava živote beba. Kada se dete zarazi sifilisom od majke tokom trudnoće ili porođaja, to je poznato kao urođeni sifilis.

U 2022. godini, više od 3.700 ovih slučajeva je zvanično prijavljeno u SAD. To je povećanje od 937 odsto u jednoj deceniji.

Dobra vest je da se sifilis može izlečiti odgovarajućim antibioticima. Loša vest je da dok se infekcija ne dijagnostikuje i leči, ona može izazvati nepovratno oštećenje tela. Kod beba, sifilis je posebno opasan, ponekad izaziva zastoj u razvoju, napade ili čak smrt.

Kod odraslih, sifilis se širi vaginalnim, analnim ili oralnim seksom i ima tendenciju da napreduje u fazama. Primarni stadijum obično uključuje rane oko usta ili genitalija, dok sekundarni stadijum može izazvati osip po telu i simptome slične gripu, uključujući groznicu, glavobolju, bol u grlu i umor.

Ove prve dve faze su kada je infekcija najzaraznija. Retko bolest napreduje u treću fazu, što može uticati na organe i biti fatalno.

Činjenica da se rani stadijumi sifilisa povećavaju za otprilike 10 procenata godišnje je veoma zabrinjavajuća i ugrožava zdravlje beba širom zemlje.

U samo jednoj godini, broj slučajeva kongenitalnog sifilisa povećan je za 31 odsto u SAD. Crna ili afroamerička deca su bila neproporcionalno pogođena.

Dok je skoro svaka država prijavila slučaj urođenog sifilisa 2022. godine, države Teksas, Kalifornija, Arizona, Florida i Luizijana predstavljale su 57 procenata svih prijava.

„Tragično“, napisala je Laura Bachmann, direktorka CDC-a za prevenciju spolno prenosivih bolesti, „ove infekcije su dovele do 282 mrtvorođenih i umrlih novorođenčadi 2022. godine“.

Takvi strašni ishodi teško da su neizbežni. Pravovremeno testiranje na sifilis i lečenje tokom trudnoće mogli su da spreče 88 odsto ovih slučajeva, kažu stručnjaci.

Pa zašto se to ne dešava?

„Polje STI je dostiglo prekretnicu“, objasnio je Bahman.

„Odavno znamo da su ove infekcije uobičajene, ali decenijama se nismo suočili sa tako teškim posledicama sifilisa. Nedavne vanredne situacije u javnom zdravstvu su preusmerile programske resurse i ugrozile zdravlje onih koji su već nesrazmerno pogođeni SPI. delovi.“

Zvaničnici CDC-a pozivaju na „brzu inovaciju i saradnju“ od svih stručnjaka za javno zdravlje koji igraju ulogu u prevenciji STI.

Njihovim glasovima se već pridružuju brojna zdravstvena udruženja, uključujući Nacionalnu asocijaciju zdravstvenih službenika okruga i grada (NACCHO), Američko udruženje za seksualno zdravlje, Američku akademiju porodičnih lekara i Nacionalnu koaliciju direktora STD (NCSDDC).

„Najnoviji CDC-ovi podaci o polno prenosivim bolestima pokazuju da se naša nacija suočava sa brzom pogoršanom krizom javnog zdravlja sa stvarnim životima u pitanju“, upozorava se u saopštenju NCSDDC.

„SPI – posebno sifilis – nastaviće da izmiče kontroli sve dok administracija i Kongres ne obezbede zajednicama potrebna sredstva za pružanje najosnovnijih usluga skrininga, lečenja i prevencije.

Dok je predsednik Bajden sastavio multiagencijski plan za rešavanje sve većeg broja slučajeva polno prenosivih bolesti u Americi, finansiranje tog poduhvata ostaje neizvesno.

Uprkos eskalaciji situacije, NCSDDC je u martu potvrdio da plan budžeta Bele kuće za 2025. ne pokazuje povećanje federalnog finansiranja STI za CDC.