Erupcija džinovskog vulkana Tonga mogla bi poremetiti vremenske prilike u godinama koje dolaze

Erupcija džinovskog vulkana Tonga mogla bi poremetiti vremenske prilike u godinama koje dolaze

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, koja se dogodila 15. januara 2022. u pacifičkom kraljevstvu Tonga, izazvala je cunami i poslala zvučne talase širom sveta. Nova studija objavljena u Journal of Climate istražuje klimatske posledice ove erupcije, otkrivajući značajne uticaje na globalno vreme i klimu.

Istraživači su otkrili da je vulkan, zbog ogromne količine vodene pare izbačene u stratosferu, doprineo prošlogodišnjoj izuzetno velikoj ozonskoj rupi. Ova vodena para, ekvivalentna 60.000 olimpijskih bazena, pomogla je u hemijskim reakcijama koje uništavaju ozonski omotač, dok je ujedno delovala kao snažan gas staklene bašte.

Simulacije urađene pomoću klimatskih modela predvidele su i vlažno leto 2024. za Australiju, što je suprotno očekivanjima vezanim za El Nino. Takođe, erupcija bi mogla imati dugotrajne posledice na zimske uslove u narednim godinama, uključujući hladnije i vlažnije zime u severnoj Australiji i hladnije zime u Skandinaviji, dok bi Severna Amerika mogla imati toplije zime.

Iako je uticaj Hunga Tonge na globalne srednje temperature mali, studija naglašava važnost daljeg istraživanja kako bi se bolje razumeli efekti ove neobične erupcije na klimu.